SiolNET. Novice Slovenija
3,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hojs: Slovenija bi lahko znova dodatno omejila vstop v državo #video

3,86

termometer

Slovenija bi lahko v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v drugih državah znova dodatno omejila vstop v državo, je danes pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Če bi se hrvaška epidemiološka slika dramatično poslabšala, bi bilo mogoče znova zapreti tudi mejo proti Hrvaški, vendar za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na potrebo po tem, je dodal.

Na vprašanje o tem, ali bi lahko Slovenija zaradi neugodne epidemiološke slike v nekaterih državah ponovno zaprla mejo, je minister Aleš Hojs odgovoril, da je v nedeljo sprejeti vladni odlok glede prehajanja meje oblikovan tako, da na njegovi podlagi vlada sprejema sklep, katere države so varne in katere ne, poroča STA.

V skladu s tem odlokom je Severna Makedonija, kjer v zadnjih dneh beležijo velik porast novih okužb, od danes na "listi nevarnih držav", je pojasnil. Njeni državljani nimajo prostega vstopa v Slovenijo, pač pa morajo v 14-dnevno karanteno, enako pa zdaj velja tudi za slovenske državljane, ki prihajajo iz Severne Makedonije, je povedal.

Glede drugih držav na območju nekdanje Jugoslavije je dejal, da je tudi BiH blizu meje, ko bi bil potreben podoben ukrep kot za Severno Makedonijo. Zaenkrat Slovenija še nima relevantnih podatkov iz BiH, je pojasnil.

Poleg tega se postavlja vprašanje, kakšne so epidemiološke razmere v Srbiji, glede na to, da je bil prehod med to državo in Severno Makedonijo "relativno odprt", je povedal.

Po njegovih besedah so sicer epidemiološke stroke držav z območja bivše Jugoslavije dovolj usposobljene in verodostojne, da posredujejo pravilne podatke.

"Če bi se hrvaška epidemiološka slika dramatično poslabšala bi bilo mogoče zapreti tudi mejo proti Hrvaški"

"Če bi se hrvaška epidemiološka slika dramatično poslabšala - k sreči za zdaj nimamo teh indicev, tudi ni takšnih podatkov - bi bilo mogoče zapreti tudi mejo proti Hrvaški," je povedal. To pa pomeni tudi nezmožnost tranzita v Hrvaško iz drugih držav EU in schengenskega območja.

Vlada je s sklepom, sprejetim v nedeljo na dopisni seji, na seznam epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopati brez obvezne 14-dnevne karantene, dodala Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Finsko, Nemčijo, Grčijo, Islandijo, Latvijo, Litvo, Lihtenštajn, Norveško, Slovaško in Švico. Že pred tem so bile na seznamu Hrvaška, Avstrija in Madžarska. Obenem je vlada sklenila, da lahko državljani Slovenije, Avstrije in Madžarske mejo prehajajo tudi izven kontrolnih točk.

Koronavirus Novice Po svetu že sedem milijonov okuženih z novim koronavirusom

V Sloveniji brez novih okužb in smrti

Včeraj ob 211 opravljenih testiranj ni bilo potrjene nobene nove okužbe. Za boleznijo covid-19 v nedeljo ni umrl nihče. Do zdaj so pri nas potrdili 1.485 primerov okužb in 109 smrtnih žrtev. V soboto je bilo sicer v državi 16 aktivno okuženih.

Zaradi okužbe z novim koronavirusom je bilo v nedeljo hospitaliziranih pet ljudi, od tega ni noben bolnik na intenzivni negi. V Sloveniji smo imeli zaradi covid-19 374 hospitalizacij, 293 bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Zadnjo potrjeno okužbo so po podatkih spletne strani covid-19.sledilnik.org pristojni v soboto potrdili na Jesenicah. 

evropa Novice Slovenija v drugem razredu najbolj varnih držav #koronavirus

 

Na Golniku znova prepoved rednih obiskov bolnikov

S Klinike Golnik so sporočili, da do preklica ponovno zapirajo vrata za redne obiske bolnikov. Tako so od danes naprej so dovoljeni samo obiski paliativnih bolnikov, umirajočih in bolnikov, ki so hospitalizirani več kot sedem dni. Ti obiski so možni s posebno dovolilnico vodje oddelka, kjer leži bolnik, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin