SiolNET. Novice Slovenija
1,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šircelj: Dolg in primanjkljaj države se bosta zmanjševala #video

1,57

termometer

Vlada je danes obravnavala in sprejela proračunske dokumente, ki določajo največje odhodke v državnem in javnem sektorju, predlog sprememb proračuna za leto 2022 in predlog proračuna za leto 2023. Poleg tega so na vladi sprejeli tudi zaklon o izvrševanju proračuna, ki zagotavlja delovanje samega izvajanja proračuna za leti 2022 in 2023. Do petka morajo vse dokumente oddati v parlamentarno proceduro. 

"Ob tem bi poudaril, da je vlada te dokumente sprejela na podlagi zadnjih napovedi Umarja (Urad za makroekonomske analize in razvoj), ki določa 6,1-odstotno realno rast BDP. Prav tako Umar napoveduje zelo ugodne trende na področju zaposlenosti, na področju zasebne in državne potrošnje ter glede samih bruto investicij," je ob tem dejal Andrej Šircelj.

Proračunski primanjkljaj se bo po napovedih Širclja v prihodnjih letih bistveno zmanjševal. "Pomemben je trend, zato je bistveno, da se odhodki v odvisnosti od BDP znižujejo in da dejansko gremo proti maastrichtskim kriterijem, ki velevajo maksimalni primanjkljaj v višini treh odstotkov BDP," je dejal. 

Dolg se bo zniževal in bo cenejši

V letu 2021 predvidevajo, da se bo dolg sektorja država znižal na 78,5 odstotka BDP, kar glede na 79,8-odstotni dolg v letu 2021 znaša 1,3 odstotne točke. Zniževal naj bi se tudi v letu 2022 in v letu 2023.

"Dolg je bistveno nižji od povprečnega dolga v državah evroskupine, ki presega 100 odstotkov BDP. Bistveno je, da se bodo stroški, vključno z obrestmi, do leta 2023 zmanjšali na 1,3 odstotka BDP in imajo tendenco nadaljnjega zmanjševanja tudi v letu 2024 in naprej," je še poudaril Šircelj.

Janez Janša Novice Janša meni, da mora Slovenija pri obrambnih izdatkih opraviti domačo nalogo Peter Prevc Sportal Skočili iz rdečih številk seja, državni zbor Novice DZ potrdil zvišanje izdatkov države Denar Novice Opozorilo fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov Evro denar evri Posel danes Državni proračun januarja s 432 milijoni evrov primanjkljaja

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin