SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začetek kampanje pred referendumom o zakonu o vodah

0,23

termometer

referendum Drugi tir | Referendumska kampanja bo potekala do devetega julija, ko bo ob polnoči nastopil volilni molk. | Foto: Ana Kovač
Referendumska kampanja bo potekala do devetega julija, ko bo ob polnoči nastopil volilni molk. Foto: Ana Kovač

Z današnjim dnem se začenja kampanja pred referendumom o noveli zakona o vodah. Referendum, na katerem bodo volivci odločali, ali se strinjajo z uveljavitvijo novele, bo 11. julija.

Zahtevo za referendum so vložile nevladne organizacije, združene v gibanju Za pitno vodo.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Na referendumu bo glas lahko oddalo 1.700.032 volilnih upravičencev, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, ostalo so izseljenci, je sporočilo ministrstvo za notranje zadeve.

Novela bo na referendumu zavrnjena, če se bo za to izrekla večina udeležencev referenduma, pri čemer mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na seznam volilnih upravičencev to pomeni okoli 340 tisoč volivcev.

otrok voda reka poletje Novice Referendum o vodah: med volišči izpadlo sedem naselij

Organizatorji referendumske kampanje so v skladu z zakonom najpozneje 25 dni pred dnem glasovanja dolžni sporočiti podatke o organizatorju Državni volilni komisiji. Enak rok velja za odprtje posebnih transakcijskih računov, ki jih morajo odpreti organizatorji referendumske kampanje. 

referendum Drugi tir Novice Datum je znan: referendum o zakonu o vodah bo 11. julija vOLITVE Novice Pred referendumom: 811 volivcev zaradi napake ob pravico voliti Peter Jančič Siol Plus Ne po volitvah, po "popravcih" smrdi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin