SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Referendum o vodah: med volišči izpadlo sedem naselij

0,16

termometer

otrok voda reka poletje
Referendumska kampanja se bo uradno začela 10. junija in potekala do 9. julija, ko bo ob polnoči nastopil volilni molk.

Z današnjim dnem začenjajo teči volilna opravila za izvedbo referenduma o noveli zakona o vodah. Ta bo 11. julija, njegovi pobudniki pa so volivci, združeni v gibanju Za pitno vodo, ki opozarjajo, da novela širi možnost posegov na vodna priobalna zemljišča. Vlada trdi obratno.

Poslanci so novelo zakona sprejeli konec marca, gibanje Za pitno vodo pa je potrebno število podpisov za razpis referenduma v državni zbor prineslo 19. maja. 

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ki ga je Državni zbor sprejel na seji dne 30. marca 2021?"

Na odpravo napake še čakajo 

Predčasno glasovanje bo potekalo 6., 7. in 8. julija od 7. do 19. ure. Rokovnik za izvedbo referenduma, ki ga je v petek sprejela državna revizijska komisija, ureja tudi način glasovanja po pošti.

Aktivnosti za izvedbo referenduma se začenjajo kljub temu, da še ni bila odpravljena napaka v zakonu o določitvi volilnih enot, zaradi katere je iz njega izpadlo sedem naselij. Predlog popravka zakona je že v parlamentarnem postopku, a še ni jasno, ali bo lahko sprejet pravočasno. Okrajne volilne komisije morajo namreč volišča in območja volišč določiti do 7. junija.

referendum Drugi tir Novice Datum je znan: referendum o zakonu o vodah bo 11. julija vOLITVE Novice Pred referendumom: 811 volivcev zaradi napake ob pravico voliti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin