Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
13.59

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

predlog zakona Slovenija podpis sežigalnica odpadkov

Četrtek, 31. 8. 2023, 13.59

8 mesecev

Zbiranje podpisov za enotne standarde pri sežigu odpadkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Anhovo | Predlagatelji bodo morali zbrati pet tisoč podpisov, da bo šel zakonski predlog v obravnavo v DZ. | Foto STA

Predlagatelji bodo morali zbrati pet tisoč podpisov, da bo šel zakonski predlog v obravnavo v DZ.

Foto: STA

Nekatera društva, civilne iniciative in nevladne organizacije bodo v petek začeli zbirati podpise podpore volivcev k predlogu sprememb zakona o varstvu okolja, ki bi med drugim izenačil okoljevarstvene standarde za sežigalnice in sosežig odpadkov, ki ga izvajajo recimo v cementarni v Anhovem. Zbrati bodo morali vsaj pet tisoč podpisov.

Podpise bodo nevladniki zbirali v okviru akcije Naj Anhovo zadiha, ki so jo maja zagnali v Inštitutu 8. Marec skupaj z Društvom Eko Anhovo in Dolina Soče, Civilno iniciativo Danes, Amnesty International Slovenija, Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Umanotero, Eko krogom in Mladimi za podnebno pravičnost.

Bistvena sprememba, ki jo njihov predlog spremembe zakona o varstvu okolja prinaša, je izenačitev standardov, ki veljajo za sosežigalnice, s tistimi, ki veljajo za sežigalnice, je na današnji novinarski konferenci pred DZ pojasnil Grega Volk z Inštituta 8. marec. "Ne moremo namreč imeti zakonodaje, kjer je napravam za sosežig dovoljeno izpuščati v zrak bistveno več strupenih snovi in tamkajšnje prebivalce bolj ogrožati, kakor trenutno velja za sežigalnice, zato to izenačujemo," je poudaril Volk.

S predlagano novelo želijo zagotoviti tudi učinkovitejši nadzor nad temi standardi, in sicer z uvedbo pogostejšega monitoringa in večje transparentnosti, saj bi morali biti podatki sproti objavljeni in javno dostopni.

Zbrati morajo pet tisoč podpisov 

Predlagatelji bodo morali zbrati pet tisoč podpisov, da bo šel zakonski predlog v obravnavo v DZ. Zainteresirana javnost bo lahko svoje podpise oddala elektronsko, z digitalnim potrdilom, ali pa osebno na katerikoli upravni enoti po državi, je pojasnil Zlatko Djogić iz Inštituta 8. marec.

"Vabim vse, da oddate svoj podpis, zato ker lahko z enim majhnim dejanjem solidarnosti, z majhnim dejanjem pokažemo, da nam je mar, in izboljšamo življenjske pogoje vseh prebivalcev in prebivalk doline reke Soče," je državljane pozval Djogić.

Mateja Satler iz naravovarstvenega društva Eko Anhovo in Dolina Soče je opozorila, da je zakonodaja, ki ureja področje sosežiga odpadkov v cementarni v Anhovem, diskriminatorna, krivična in ljudi, ki živijo v okolici takih obratov, postavlja v položaj tretjerazrednih državljanov.

"Ne zahtevamo nič drugega kot pravico do zdravega in čistega okolja" 

Kot sta opozorili Satlerjeva in Manuela Korečič iz Civilne iniciative Danes, s predlagano novelo ne zahtevajo ničesar drugega kot pravico do zdravega in čistega življenjskega okolja, ki jim jo zagotavlja ustava.

"Od jutri imamo vsi priložnost, da prebivalcem Anhovega pokažemo, da nam resnično ni mar, da niso sami, in s podpisom povemo, da želimo živeti v pravični družbi, kjer bomo vsi živeli v zdravem okolju, brez strahu, ali sta zrak, ki ga dihamo, in voda, ki jo pijemo, onesnažena," je poudarila Dagmar Nared iz Inštituta 8. marec.

Gaja Brecelj iz Umanotere je spomnila, da so se vse tri stranke vladajoče koalicije pred volitvami v sklopu zahteve iniciative Glas ljudstva po nujnih zakonskih spremembah na področju okolja in narave zavezale k izenačitvi teh standardov in da je bila to ena izmed prioritetnih zavez vlade. Vendar ta zaveza ostaja nedotaknjena.

"Sprejem ali nesprejem predlaganega zakona bo pokazal, kaj je koaliciji in celotni slovenski politiki bolj pomembno, zdravje ljudi ali zasebni interesi lastnikov velikih obratov in njihovi večmilijonski dobički, ki sploh ne ostajajo v Sloveniji," je prepričan Aljoša Petek iz PIC.

Salonit Anhovo
Novice Salonit Anhovo po novem Alpacem Cement Slovenija
Salonit Anhovo
Novice Dvomi o Salonitovih emisijskih poročilih
odbojka žoga
Sportal Hrvaški reprezentant prva okrepitev odbojkarjev Salonit Anhovo
Ne spreglejte