Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2020,
6.06

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

7

Natisni članek

DARS Tretja razvojna os

Torek, 13. 10. 2020, 6.06

3 leta, 6 mesecev

Začenja se gradnja tretje razvojne osi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

7

tretja razvojna os | Foto DARS

Foto: DARS

Dars bo danes v Gaberkah na trasi bodoče hitre ceste na odseku Velenje-Slovenj Gradec v delo uvedel izbranega izvajalca del, s tem pa se bo začela gradnja na Koroškem težko pričakovane tretje razvojne osi. Slovesnost ob začetku gradnje je sicer predvidena v četrtek.

Za prva dela na lokaciji Gaberke v občini Šoštanj, ki so zajeta v sklopu D - Gaberke, je Dars po dobrem letu dni izbirnega postopka izbral konzorcij vodilnega partnerja, družbe Kolektor CPG, s podjetjema CGP iz Novega mesta in Voc Celje. Vrednost del znaša 8,5 milijona evrov brez DDV, navaja STA.

14 mesecev časa za gradnjo odseka

Prva dela bodo med drugim obsegala ureditev gradbišča, čiščenje terena oz. posek drevja ter pripravljalna dela za dostopno cesto do deponije Premogovnika Velenje. Sicer pa v grobem dela na tem sklopu obsegajo gradnjo 200 metrov štiripasovne hitre ceste ter prestavitev regionalnih cest Velenje-Škale in Škale-Graška Gora-Šmiklavž, vključno z ureditvijo vseh cestnih navezav, ki se priključujejo na njo. Izbran konzorcij ima za izvedbo vseh del časa 14 mesecev od današnje uvedbe v delo, poroča STA.

Kranjska Gora
Novice Zaostrovanje ukrepov: kaj bo s turističnimi boni?

Slovesnost ob začetku gradnje severnega dela tretje razvojne osi je predvidena v četrtek popoldne v Gaberkah. Po napovedih se je bosta udeležila minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak.

Na Koroškem se bodo dela začela prihodnje leto

Na Koroškem pa se bodo prva dela predvidoma začela prihodnje leto na lokaciji, imenovani Jenina, na območju Mestne občine Slovenj Gradec, omenjena lokacija pa prav tako spada v odsek Velenje-Slovenj Gradec. Postopek izbire izvajalca za dela na tej lokaciji, ocenjena na okoli 30 milijonov evrov brez DDV, je v teku, piše STA.

Zamisli o gradnji tretje razvojne osi so sicer stare pol stoletja, Korošci pa si zanjo glasno prizadevajo zadnjih 16 let. Med najglasnejšimi podporniki hitre ceste proti Koroški je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, je pa umeščanje trase tretje razvojne osi v prostor, ki je še v teku, v več lokalnih okoljih do zdaj naletelo na nasprotovanja, poroča STA.

Tretja razvojna os je predvidena kot povezovalna cesta od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško in bo severno in jugovzhodno Slovenijo povezala z državnim avtocestnim križem. Na južnem delu osi naj bi se prva dela začela predvidoma prihodnje leto pri Novem mestu.
Ne spreglejte