Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
16.35

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Natisni članek

drugi tir Luka Koper Koper Milan Brglez

Petek, 8. 7. 2016, 16.35

7 let, 9 mesecev

Začenja se gradnja prvega kilometra drugega tira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

železnica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Konzorcij družb Kolektor Koling, CGP in CPG je začel z gradnjo izvlečnega tira. Izvajalec je bil uveden v delo na projektu – predali so mu vso dokumentacijo za izvedbo del, tako da bo lahko začel z aktivnostmi za uvedbo gradbišča, so sporočili iz direkcije za infrastrukturo.

Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del, ki se začenjajo z današnjim dnem in bodo predvidoma končana v drugi polovici leta 2018, znaša 5,9 milijona evrov. 

Sanacija ozkega grla na železniški progi Koper–Divača zajema gradnjo krajšega odseka drugega tira na delu med tovorno postajo Koper in območjem elektronapajalne postaje Dekani v dolžini 1,2 kilometra. Z gradnjo t. i. izvlečnega tira bo omogočeno fleksibilnejše vodenje prometa vlakov in večja zmogljivost obstoječe železniške proge.

Izvlečni tir se na območju novozgrajene elektronapajalne postaje Dekani z dodatno kretniško zvezo povezuje z obstoječim tirom železniške proge Koper–Divača in dejansko predstavlja prvi kilometer gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom.

Projekt vreden več kot 20 milijonov evrov

Za financiranje projekta je že pridobljena odločba za sofinanciranje z evropskimi sredstvi v okviru t. i. nacionalne ovojnice CEF v  vrednosti 20,56 milijona evrov. Projekt namreč vključuje še druga dela oz. opremo, med drugim tudi vgradnjo signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav, gradnjo sistema ETCS, gradnjo elektronapajalne postaje Hrastovlje, verifikacijo sistema oz. izvedbo vseh postopkov, s katerimi se potrjuje interoperabilnost proge. Ta dela bodo oddana v okviru drugih postopkov javnega naročanja.

Ne le investicija z infrastrukturo, ampak tudi v nova delovna mesta

Predsednik DZ in podpredsednik stranke SMC Milan Brglez je izrazil zadovoljstvo zaradi začetka gradnje izvlečnega tira in zaradi odobritve evropskih sredstev iz mehanizma CEF za posodobitev železniške proge Celje–Zidani Most. "To ni zgolj investicija v infrastrukturo, ampak v nova delovna mesta, ki bodo omogočala mladim, da ostanejo doma in si ustvarijo družine," je dejal.

Ne spreglejte