SiolNET. Novice Slovenija
1,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začelo se je sojenje v tožbi Roka Snežiča zoper novinarje portala Necenzurirano

1,38

termometer

Rok Snežič, davki | Snežič je proti novinarjem portala Necenzurirano vložil 39 zasebnih tožb. | Foto: Matej Leskovšek
Snežič je proti novinarjem portala Necenzurirano vložil 39 zasebnih tožb. Foto: Matej Leskovšek

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je po dveh neuspešnih poskusih začelo sojenje v zasebni tožbi davčnega svetovalca Roka Snežiča zoper novinarje portala Necenzurirano. Snežičev zagovornik je v postopek vložil več dokumentov, obramba pa je med drugim predlagala zaslišanje bosanskega novinarja Avda Avdića. Ne Snežiča ne novinarjev sicer ni bilo.

Po besedah odvetnika Emila Zakonjška, ki zastopa novinarja Primoža Cirmana, se bodo toženi Cirman, novinar Tomaž Modic in nekdanja novinarka Vesna Vuković o očitkih izrekli do konca obravnave. Ob tem dvomi, da bodo priznali očitana dejanja, saj so vložili ugovore v vseh zadevah.

Zadev je namreč več, kot je povedal zastopnik tožnika Goran Janžekovič, je zoper trojico vloženih 12 ali 13 postopkov, od tega štirje glede kaznivega dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve na račun Snežiča.

Rok Snežič Posel danes Rok Snežič odgovarja: Gre za davčno optimizacijo, ne davčno utajo

Odvetnik: Ti očitki so neutemeljeni

Zakonjšek meni, da so ti očitki neutemeljeni, a se bo to razčistilo v postopku. Je pa prepričan, da veliko število tožb za delo novinarja pomeni omejevanje svobode obveščanja in način, kako doseči, da se o nekaterih zadevah ne bi pisalo.

Janžekoviču se s stališča novinarja to zdi razumljivo, poudaril pa je, da se lahko Snežič samo z zasebnimi tožbami odzove na po njegovih trditvah neresnično in nepravilno pisanje teh avtorjev.

Janžekovič je v sodni postopek vložil več dokumentov, ki po njegovih navedbah dokazujejo Snežičevo nekaznovanost in njegov vpis v razvid lobistov pri Komisiji za preprečevanje korupcije. Trojica odvetnikov novinarjev pa je predložila vrsto medijskih člankov in predlagala zaslišanje bosanskega novinarja Avda Avdića.

Rok Snežič Novice Rok Snežič: Kot mariborski župan bi delal brezplačno

"Gre za šolski primer strateških tožb"

Tretji poskus začetka sojenja v tej kazenski zadevi je bil uspešen, prejšnja dva sta namreč propadla. Le nekaj ur pred prvim poskusom so na sodišču prejeli anonimni klic, da je v prostorih sodišča podtaknjena bomba, zato so sodno palačo izpraznili in preklicali vse obravnave. V drugem, decembrskem poskusu pa Snežič in Janžekovič nista prevzela vabila na obravnavo.

Snežič je proti novinarjem portala Necenzurirano vložil 39 zasebnih tožb zaradi razkrivanja njegovih poslov in povezav z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS. Nekatere med njimi je sodišče že zavrglo.

Gre za šolski primer pojava strateških tožb proti novinarjem, ki jih v tujini poznajo pod izrazom SLAPP tožbe, je med današnjim narokom komentiral Zakonjšek. Tovrstne tožbe so sicer najpogosteje zlorabljene za utišanje, nadlegovanje ter ustrahovanje kritikov in novinarjev.

Rok Snežič, davki Posel danes Mednarodna preiskava: NPU naj bi preiskoval Roka Snežiča

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin