Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 3. 2014,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pust pustovanje Cerknica

Nedelja, 2. 3. 2014, 15.59

8 let

Žabe so bile jezne, Butalci pa so se želeli oddolžiti (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Cerknici oziroma Butalah se je zaključil veliki tradicionalni pustni karneval, ki so ga letos poimenovali Žabje leto.

Več kot deset tisoč obiskovalcem so se predstavile tradicionalne figure, kot so veliki žabec, mati vseh coprnic Uršula, njena potomka Liza s prašičem, podvodni mož Jezerko, butalski jež, ščuka, Butalci, polhi in mnoge druge.

Enega od žabjih prestolonaslednikovdo do smrti povozil Butalec Tradicionalni cerkniški pustni karneval se letos imenuje Žabje leto. Na Notranjskem se je namreč zgodila strašanska nesreča. Enega od 1265 žabjih prestolonaslednikov je do smrti povozil nesrečni Butalec. Žabe so bile jezne, Butalci pa so se želeli oddolžiti. Zato se vse pustne prireditve letos imenujejo po žabah, leto 2014 pa so po butalskem horoskopu razglasili za Žabje leto, je povedal Miha Jernejčič iz organizacijskega odbora pust 2014.

Poleg domačih tradicionalnih pustnih mask so v karnevalu nastopili tudi Godba Cerknica in številne druge gostujoče godbe, mažoretke, kurenti s Ptuja, manjkal pa ni niti dunajski cesar s spremstvom. Karneval sicer velja za največji turistični dogodek v Cerknici. "Zaradi tega smo se tudi letos odločili, kljub krizi in težavam, da tradicijo nadaljujemo," je povedal župan Cerknice Marko Rupar. Zaradi žledu in vremenske ujme so bili v Cerknici najprej v dvomih, ali bi festival sploh organizirali.

Kljub temu so priprave potekale tekoče, ekipa je bila usklajena, kot pa je povedal Rupar, je občina letos nekoliko bolj pomagala pri organizaciji, tako finančno kot administrativno, saj je karneval velik zalogaj za pustno društvo.

Zagotavlja, da bo za prihodnost karnevala poskrbljeno Vendar Rupar zagotavlja, da bo za prihodnost karnevala poskrbljeno. "Ko bo zavod za turizem, ki ga ustanavljamo, v polnem teku, bo zadolžen tudi za karneval. Delali bodo tudi na tem, da bi razširili karneval oziroma pustno dogajanje v Cerknici na več dni in več dogodkov dogodkov. Mislim, da bo tako postal še bolj prepoznaven," je še povedal Rupar.

Butalci: Ozračje ravno prav vlažno, da se žabe niso počutile preveč izsušene Tudi Butalci so s karnevalom izjemno zadovoljni. Kot so povedali, je bilo ozračje ravno prav vlažno, da se žabe niso počutile preveč izsušene. Hkrati pa so komentirali tudi aktualno dogajanje: "Sploh ni čudno, da smo Butalci postali del Notranjsko-primorske regije, saj imam vendar največjo obalo v Sloveniji in še presihajočo mornarico za povrh."

Organizatorji ocenjujejo, da si je danes, kljub nekoliko slabemu vremenu, ki so ga na Slivnici zakuhale slivniške coprnice, karneval v Cerknici ogledalo preko deset tisoč ljudi. V nasprotju z drugimi festivali, kjer najdemo številna znana imena iz sveta glasbe, so se cerkniški organizatorji odločili, da bosta letos obiskovalce po karnevalu zabavali domači skupini Christine in Jelen.

Ne spreglejte