Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
11.07

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

Natisni članek

pogreb z raztrosom raztros pepela pokopališče pokop

Četrtek, 1. 11. 2018, 11.07

5 let, 5 mesecev

Leta 2001 so imeli zgolj dva, danes jih opravijo tudi 40 na leto

Za zadnji počitek lahko namesto pokopališča izberete morje ali gore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98
Prvi november | Raztros pepela se opravlja na posebej za to določenem prostoru na pokopališču. Ob pridobitvi soglasja pristojnega organa je raztros možen tudi izven pokopališča. | Foto Ana Kovač

Raztros pepela se opravlja na posebej za to določenem prostoru na pokopališču. Ob pridobitvi soglasja pristojnega organa je raztros možen tudi izven pokopališča.

Foto: Ana Kovač

Čeprav se v Sloveniji še vedno najbolj poslužujemo žarnega pogreba in klasičnega pogreba s krsto, se je v zadnjih letih tudi pri nas povečalo število raztrosov pepela pokojnika. Pokop z raztrosom je na nekaterih pokopališčih možen na posebej določenih mestih, ob soglasju pristojnih organov pa je raztros dovoljen tudi v naravi. Preverili smo, kako v različnih občinah poteka postopek pridobitve dovoljenja za raztros zunaj pokopališča in ali lahko svojce v primeru raztrosa na pokopališču v naslednjih letih po pogrebu doletijo morebitni dodatni stroški.

Raztros pepela se opravlja na pokopališču, zunaj pokopališča pa je dopusten, če to omogoča občinski odlok o pokopališkem redu, po predhodno pridobljenem soglasju pristojnega občinskega organa.

Svojci morajo biti pri uresničevanju želje pokojnika po pogrebu z raztrosom pepela zunaj pokopališča pozorni na izbiro ustreznega mesta, pri čemer z dejanjem ne sme biti poseženo v pravne pravice in moralo tretjih oseb. Morebitno drugačno ravnanje s pepelom, ki ni skladno z veljavnimi predpisi, pri nas ni dovoljeno.

Trendi "V naši družini je smrt vsakdanja tema. O tem se pogovarjamo pri kosilu."

Ljubljana: Pokop z raztrosom možen samo na pokopališču

V Ljubljani pokop z raztrosom pepela zunaj pokopališča v skladu z odlokom o pokopališkem redu v Mestni občini Ljubljana (MOL) ni dovoljen. V preteklih desetletjih so bili na območju Mol izvedeni zgolj trije tovrstni raztrosi. "Po nam znanih podatkih je tovrstnih raztrosov v Sloveniji izredno malo in se njihovo število ne povečuje," pojasnjujejo v javnem podjetju Žale.

Kot poudarjajo, je raztros pepela na pokopališču Žale možen že od leta 1989, zdaj bo možen tudi na pokopališču Sostro, naslednje leto pa še na pokopališču Polje. Za tovrstno obliko pokopa se po njihovih besedah odloča od osem do deset odstotkov naročnikov: "Na pokopališču Žale letno opravimo od 250 do 300 pogrebov z raztrosom pepela, zadnja leta pa opažamo minimalno povečanje takega načina pokopa."

Na pokopališču Žale letno opravijo od 250 do 300 pogrebov z raztrosom pepela. Raztros zunaj pokopališča v skladu z odlokom o pokopališkem redu v Mestni občini Ljubljana ni možen. | Foto: STA , Na pokopališču Žale letno opravijo od 250 do 300 pogrebov z raztrosom pepela. Raztros zunaj pokopališča v skladu z odlokom o pokopališkem redu v Mestni občini Ljubljana ni možen. Foto: STA ,

Cena osnovnega pogreba z raztrosom pepela je po njihovih besedah podobna ceni žarnega pogreba in znaša 425 evrov, prav tako cena povprečnega pogreba, ki znaša okoli 1.000 evrov. V ceno je zajeto tudi enkratno plačilo grobnine prostora za raztros pepela v višini 34,50 evra.

Urška Puš
Novice ''Duše nas učijo, da po smrti obstaja življenje'' #intervju

Maribor: Vse vloge za raztros zunaj pokopališča na Mariborskem Pohorju

Na Mestni občini Maribor (MOM) razlagajo, da občina še ni sprejela odloka o pokopališkem redu, ki bi določal tudi prostor za raztros pepela zunaj pokopališča. "To ne pomeni, da izdaja soglasja ni možna, saj je občinski organ o izdaji soglasja za raztros pepela zunaj pokopališča dolžan odločiti neposredno na podlagi veljavnega zakona, ki ne določa posebnih omejitev," pravijo na MOM.

Mariborska občina je naloge za izdajo soglasja za raztros pepela iz žare od mariborske upravne enote prevzela junija lani. Občinski organ je letos izdal eno soglasje za raztros pepela iz žare zunaj pokopališča, lani pa dve, in sicer vse na Mariborskem Pohorju oziroma delu zemljišča, katerega lastnica je občina. Trenutno so v reševanju tri vloge za raztros, pojasnjujejo na MOM.

Svojci pokojne osebe izpolnijo in oddajo vlogo za raztros pepela zunaj pokopališča na občini. V vlogi morajo poleg osebnih podatkov pokojnika navesti tudi podatke o lastniku zemljišča, kjer se bo opravil raztros, številko zemljiškoknjižnega izpiska ter natančen datum in uro raztrosa, ki sta dogovorjena s pogrebnim podjetjem. Vlagatelj priloži tudi izpisek iz matičnega registra smrti in soglasje lastnika zemljišča za raztros.

Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da so lani izdali dve, letos pa eno soglasje za raztros pepela iz žare zunaj pokopališča, vse na občinski zemlji na Mariborskem Pohorju. | Foto: Arhiv Gašperja Tomšiča Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da so lani izdali dve, letos pa eno soglasje za raztros pepela iz žare zunaj pokopališča, vse na občinski zemlji na Mariborskem Pohorju. Foto: Arhiv Gašperja Tomšiča

V Pogrebnem podjetju Maribor, ki je upravljavec dveh največjih pokopališč v Mariboru, ob tem pojasnjujejo, da letno v povprečju izvedejo okoli 80 pogrebov z raztrosom. Raztros pepela opravijo na za to določenem posebnem oddelku pokopališča Dobrava. Tamkajšnje grobno polje za raztros pepela je od leta 2013 razdeljeno na dva dela: na področje za raztros pepela z obeležjem in področje anonimnih pokopov.

Kljub temu da je ta oblika v Mariboru možna in da v zadnjih letih nekoliko zaznavajo njeno povečanje, se večina ljudi po njihovih besedah še vedno raje odloča za klasičen ali žarni pogreb. Cena osnovnega pogreba z raztrosom znaša 759,18 evra, dodatnih stroškov v naslednjih letih po raztrosu svojcem pokojnika ne zaračunavajo, še dodajajo v Pogrebnem podjetju Maribor.

Grob, sveče, pokopališče, prvi november
Novice Lastnikom grobov prekipelo, zadeve so vzeli v svoje roke. Pa jih lahko? #video

Piran: Raztros pepela v morju opravijo severno od Rta Madona

Nekateri posamezniki pred smrtjo izrazijo željo, da se pepel po njihovi smrti raztrosi v morju. Na Občini Piran pojasnjujejo, da raztros pepela opravijo na razdalji 1,5 navtične milje severno od Rta Madona v Piranu, ladja pa lahko izpluje s pomola v Piranu, Portorožu ali Luciji. Svojci, ki se želijo od svojih najbližjih posloviti z raztrosom pepela v morje, se v pisarni pokopališča dogovorijo za prevzem in upepelitev pokojnika ter dan in uro pogrebne svečanosti na morju.

Na piranski upravni enoti nato podajo vlogo za pridobitev dovoljenja za pokop zunaj pokopališča. Izdano odločbo prevzame administrator pokopališča in posreduje upravi za pomorstvo, ki izda še dovoljenje za raztros pepela v morje. Na željo svojcev se lahko v protokol vključijo še duhovnik, govornik, trobentač in pevci.

Raztros pepela v morju na Občini Piran opravijo na razdalji 1,5 navtične milje severno od Rta Madona v Piranu. | Foto: Thinkstock Raztros pepela v morju na Občini Piran opravijo na razdalji 1,5 navtične milje severno od Rta Madona v Piranu. Foto: Thinkstock

Raztros pepela je v občini možen tudi na zemljišču fizične osebe. V tem primeru morajo svojci vlogi za pridobitev dovoljenja priložiti še zemljiškoknjižni izpisek, poudarjajo na občini in dodajajo, da doslej še niso imeli primera, ko bi svojcem pokojnika zavrnili izdajo dovoljenja za raztros izven pokopališča.

V letu 2016 so v občini imeli 18, lani 24, do začetka letošnjega septembra pa 22 primerov raztrosa zunaj pokopališč. Poleg upravne takse v višini 22,60 evra morajo svojci, ki se odločajo za takšno slovo od pokojnika, plačati tudi stroške pogrebne dejavnosti, še pojasnjujejo na Občini Piran.

spominski park Navje
Trendi Ljubljansko pokopališče slavnih, kamor so morali grobove preseliti #foto
V Bohinju trije raztrosi zunaj pokopališča, na Bledu v zadnjih treh letih niso opravili nobenega

Tako kot v morju je raztros pepela možen tudi v gorah. Na Občini Bled pojasnjujejo, da je raztros pepela zunaj pokopališča na lokacijah, ki jih z dovoljenjem odobri pristojni organ za notranje zadeve, možen, vendar pa raztrosa na prostem v zadnjih treh letih niso opravili. V sosednji občini Bohinj so imeli lani tri raztrose pepela, pred dvema letoma pa nobenega. Določenih mest za raztros pepela nimajo, svojci oddajo vlogo za raztros pepela pokojnika zunaj pokopališča, pristojni organ pa mora o tem odločiti v sedmih dneh. Poleg upravne takse dodatnih stroškov ni, pravijo na Občini Bohinj.

Raztros lahko poteka po istem postopku kot klasični ali žarni pogreb

Upravljavci pokopališč pojasnjujejo, da pogreb z raztrosom pepela poteka podobno kot pogreb z žaro. Posebna žara, ki je namenjena raztrosu pepela, je na dan pogreba v mrliški vežici. Ob dogovorjeni uri se opravi pogrebni obred, pri katerem lahko sodelujejo predstavniki verskih skupnosti, govorci, pevci in drugi glasbeni izvajalci.

Pogrebna svečanost z raztrosom poteka v skladu z željo naročnika oziroma z željami pokojnika. Tako kot pri običajnem pogrebu se žara v sprevodu pospremi do prostora na pokopališču, kjer se opravi raztros. Ta lahko poteka po istem postopku kot žarni, klasični, civilni ali verski pogreb, razlika pa je v tem, da pepel z žaro ne gre v grob, ampak na določeno mesto, ki je namenjeno raztrosu.

Raztros pepela lahko poteka po istem postopku kot žarni, klasični, civilni ali verski pogreb, razlika pa je v tem, da pepel z žaro ne gre v grob, ampak na določeno mesto, namenjeno raztrosu. | Foto: Thinkstock Raztros pepela lahko poteka po istem postopku kot žarni, klasični, civilni ali verski pogreb, razlika pa je v tem, da pepel z žaro ne gre v grob, ampak na določeno mesto, namenjeno raztrosu. Foto: Thinkstock

Raztros je možen tudi brez pogrebne svečanosti. V tem primeru svojci počakajo na mestu za raztros pepela, na željo naročnika je lahko prisoten tudi duhovnik. Na prostoru za raztros pepela so ponekod nameščene granitne plošče, na katere se lahko napiše ime in priimek ter letnica rojstva in smrti, če je bila to želja pokojnika ali naročnika pogreba. Možen je tudi anonimen pokop.

Ljubhospic hospic
Novice Hiša Ljubhospica: "Ljudje se bojimo smrti in je ne želimo sprejeti"

Število raztrosov na pokopališčih se iz leta v leto povečuje

Nekateri upravljavci pokopališč opažajo, da se število raztrosov pepela v zadnjih letih povečuje. "Na Mestnem pokopališču Celje je urejen oddelek za raztros pepela, kjer se letno opravi približno 28 pogrebnih svečanosti. Ta številka iz leta v leto narašča," pravijo v celjskem podjetju Veking, kjer poleg mestnega pokopališča upravljajo tudi pokopališče Teharje. Naročnik pogreba po njihovih besedah v naslednjih letih nima več nobenih stroškov v zvezi z najemnino za grob ali vzdrževanja dela pokopališča. 

Na Komunali Kranj poudarjajo, da je raztros pepela možen samo na mestnem pokopališču, kjer se nahaja prostor, namenjen obredu raztrosa: "Od leta 2001, ko smo imeli dva raztrosa pepela v enem letu, se je število tovrstnih obredov povečevalo, z leti pa smo tudi uredili prostor za raztros." Lani so opravili 41 tovrstnih pokopov, od januarja do oktobra letos pa 37 obredov raztrosa. Dodajajo, da pogrebna slovesnost z raztrosom pepela stane 100,87 evra z DDV, naročniki poravnajo enkratni prispevek za vzdrževanje.

Da je raztrosov pepela vedno več, poudarjajo tudi na Komunali Novo mesto: "Na leto opravimo približno 20 takšnih pogrebov, število pa se v primerjavi s preteklimi leti povečuje." Skladno z odlokom o pokopališkem redu v Mestni občini Novo mesto je pogreb možen samo na posebno določenem prostoru na Mestnem pokopališču Srebrniče in ob Mordaxovi kapeli. Osnovni stroški takšne pogrebne svečanosti po njihovih besedah znašajo približno 800 evrov.

Ne spreglejte