Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
16.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 16.00

7 let, 12 mesecev

Za tržiške glasovnice še ni jasno, kako so izginile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kriminalisti še ugotavljajo okoliščine suma tatvine glasovnic na upravni enoti Tržič, saj ni jasno, ali je do tatvine dejansko prišlo ali pa je nastala napaka pri štetju ali prevzemu glasovnic.

Ugotovili so, da ni nihče vlomil v prostor, kjer so bile shranjene glasovnice, in da je vanj imelo dostop več oseb, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Policisti tako trenutno zbirajo vsa potrebna obvestila od oseb, ki so imele ključ od prostora, kjer so bile glasovnice, so še dodali v sporočilu za javnost.

Hafner: Odkrili nismo nobenih odstopanj Predsednica tržiške okrajne volilne komisije (OVK) Nevenka Hafner je pojasnila, da so po prijavi suma tatvine neuporabljene glasovnice označili s podpisi članov OVK in žigom, na voliščih pa po ponovnem odprtju niso zaznali uporabe neoznačene glasovnice. Po njenih besedah so hkrati preverili število vseh glasovnic in niso odkrili nobenih odstopanj.

Pogrešane glasovnice naj bi bile del rezerve Glede izginulih glasovnic je Hafnerjeva že v nedeljo dopuščala možnost, da jih je nekdo založil. Kot je dodala danes, je logistika volitev v rokah strokovne službe upravne enote, torej tudi hranjenje in varovanje dokumentov, v konkretnem primeru pa člani volilne komisije niso imeli lastnih ključev za vstop v prostore. Pogrešane glasovnice naj bi bile sicer del rezerve, saj jih manjši del hranijo, če bi jih na katerem volišču iz kakršnega koli razloga zmanjkalo.

Vučko: V Tržiču niso bili spoštovani vsi standardi Direktor službe državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je pojasnil, da so pravila delovanja OVK jasna, predsednica pa je odgovorna za njihovo spoštovanje. Po prvih poročilih v Tržiču niso bili spoštovani vsi standardi, je povedal Vučko, ki ni mogel govoriti o podrobnostih. Poudaril je še, da so na DVK po obvestilu tržiške volilne komisije o stotih pogrešanih glasovnicah z ukrepi zagotovili legitimnost volitev in preprečili možnost zlorabe ali kršitev.

Volitve se na posameznih voliščih lahko zaradi objektivnih razlogov, kot so na primer poplave, sicer podaljšajo največ do 23. ure, je še razložil Vučko, ki meni, da je bilo enourno podaljšanje volitev v Tržiču zaradi začasnega zaprtja volišč ustrezna rešitev. Podobnega zapleta na državnozborskih volitvah sicer ne pomnijo.

Ne spreglejte