Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 16.41

8 let

"Za pravico, za Janšo, za Slovenijo" (VIDEO in FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec glavne obravnave v zadevi Patria je pred stavbo ljubljanskega sodišča spremljala tudi množica podpornikov Janeza Janše. Janša se jim je zahvalil prek twitterja.

Pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani se je okoli 15. ure v podporo Janši zbralo okoli 500 ljudi, ki so skandirali njegovo ime. Janša se je podpornikom zahvalil preko twitterja. "Hvala vsem, ki ste danes pred sodiščem terjali vladavino prava in konec montiranih procesov," je zapisal.

Pred sodno palačo so bili tudi njegovi nasprotniki, kljub temu ša je dogajanje minilo mirno, zbrani pa so se po dobri uri, okoli 16. ure, razšli. Dogajanje je sicer spremljalo tudi nekaj deset policistov.

"Janša, s tabo smo nastali, s tabo gremo do konca" Udeleženci shoda, med katerimi je bilo tudi nekaj vidnih članov SDS, pa tudi pesnik Tone Kuntner, so z napisi sporočali: "Za resnico gre", "Janša s tabo smo nastali, s tabo gremo do konca", "Brez dokazov, danes jaz, jutri ti, konec osebne svobode", "Nekega dne, na neznanem kraju za uro se ne spomnim, sem obljubil tovarišu Ferlincu nagrado, če zašije Janšo" in pa "Obsojeni so Dachauci, obsojen je Janez Janša, umrla je pravna država, čaka nas Barbarin rov". Videti je bilo tudi nekaj slovenskih zastav, s seboj so prinesli tudi rdeče cvetove.

Ena od podpornic Janše je za Planet Siol.net dejala, da "Janšo blatijo že četrt stoletja. Tudi če se blato ne prime, madež ostaja".

Nasprotniki Janše so medtem vzklikali "Janša v zapor".

V množici tudi nekdanji vidnejši sodelavci Janeza Janše Nekdanji generalni sekretar Janševe vlade Božo Predalič je povedal, da se je shoda udeležil iz podobnih razlogov kot pred 25 leti, ko je bil na Roški protest v procesu JBTZ. "Zdi se mi nesprejemljivo, da se slovenske državljane obtožuje brez konkretnih dokazov," je dejal.

Dolgoletna sodelavka Janeza Janše in pokojnega Jožeta Pučnika Vera Ban je pred sodišče prišla zato, ker meni, da sodišče ni dovolj objektivno. "Navsezadnje že ves čas poslušamo eno in isto; na neznanem kraju, ob neznanem času ..." Po njenem prepričanju bi bilo lahko tožilca pred vso slovensko javnostjo sram za izmišljotine, ki jih je izrekel proti Janši.

Nasprotniki Janše želeli zagotoviti neodvisno in objektivno sojenje Nasprotnik Janše, Vilko Brus iz Ajdovščine, pa je dejal, da so se pred sodiščem zbrali zato, ker želijo zagotoviti neodvisno in objektivno sojenje. Želijo dati tudi vedeti, da še obstaja razum in tisto, čemur "pravimo zahteva, da se povrnejo vrednote, ki smo jih izgubili leta 1991, recimo poštenost". Za Janšo namreč meni, da ni pošten.

Skupina Zgodovina se ponavlja ... Ne dovolimo!, ki podpira Janšo, je shod napovedala že pred dnevi na družbenem omrežju Facebook, druga skupina, Janša mora v arest, pa tik pred današnjim narokom. Noben od obeh shodov po navedbah policije ni bil napovedan.

Grafit "JJ kriminalec – v zapor z njim" Že ponoči so sicer neznanci na pročelje sodne palače v Ljubljani napisali grafit "JJ kriminalec – v zapor z njim", ki pa so ga že odstranili. V noči s sobote na nedeljo so neznanci popisali tudi pročelje stavbe na Roški in spominsko ploščo, ki so jo ob 25. obletnici afere JBTZ postavili v petek.

Na zadnje se je odzvalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je ocenilo, da je šlo za "strahopetno mazaško akcijo". Kot so zapisali, "takšne stvari ponoči počenjajo fašisti nad spomeniki slovenskega narodnega odpora v zamejstvu, svoje čase pa je to nad podobnimi spomeniki na avstrijskem Koroškem počenjala SDV". "Zdi se, da so na delu ideološki nasledniki tistih, ki načrtno črnijo tiste točke v slovenski zgodovini, ki nas družijo," so zapisali. Dodali so še, da lahko nasprotniki na pročelje Roške "zlijejo hektolitre črnila in si izmislijo še takšne napise, njenega izročila in duha ne morejo prekriti".

Ne spreglejte