SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za pomore čebel najverjetneje kriv klotianidin na koruzi

4

termometer

Vzrok za povečano odmrtje pašnih čebel, o katerih v zadnjih dneh množično poročajo iz Pomurja, je po prvih pregledih na terenu v prisotnosti klotianidina, ki ga je mogoče najti na semenu koruze.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je lahko izvor aktivne snovi klotianidin na semenu koruze, ki so jo kmetje v tem obdobju sejali na suhnatih tleh in vetrovnih vremenskih razmerah. Seme mora biti obdelano v skladu s pravilnikom Ob tem poudarjajo, da mora biti seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, tretirano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit. Zato nadaljnje preiskave tečejo v smeri ugotavljanja skladnosti kakovosti semena koruze in preverjanja spoštovanja dobre kmetijske prakse pri sajenju koruze. Inšpekcija bo ugotavljala tudi izvor semena koruze V ta namen bo kmetijska inšpekcija ob pomoči veterinarske uprave od torka dalje na kmetijskih gospodarstvih preverjala izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja koruze, napovedujejo na ministrstvu. Nacionalni veterinarski inštitut in Veterinarska uprava RS pa bosta pripravila priporočilo za krmljenje čebel v sušnih razmerah in obdobju cvetenja oljne ogrščice.

V Pomurju ponoven pomor čebel Na policijski upravi Murska Sobota so medtem ponovno prejeli obvestilo o dveh primerih pomora čebel. Vzroke bo pokazala analiza vzorcev pomrlih čebel, ki jih je odvzel kmetijski inšpektor. O podobnih primerih iz Pomurja poročajo že nekaj dni. Prvi primer so policisti obravnavali v Dolnji Bistrici, kjer je tamkajšnjemu čebelarju v 33 panjih poginila večina čebel. Drugi pogin se je zgodil v Brezovcih, kjer je enemu od čebelarjev v 34 panjih poginila tretjina čebel, so sporočili iz murskosoboške policijske uprave.

Materialna škoda ni ocenjena V obeh primerih sta na kraj dogodka prišla tudi kmetijski inšpektor in strokovna sodelavka Nacionalnega veterinarskega inštituta. Materialna škoda ni ocenjena.

Pomori čebel v Pomurju dobivajo vse večje razsežnosti, prizadete čebelarje so v soboto obiskali tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič. V Ljubljani so se medtem sestali sestali predstavniki Nacionalnega veterinarskega instituta, Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Veterinarske uprave RS, Fitosanitarne uprave ter Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, da bi pregledali in ugotovili prve vmesne rezultate analiz odvzetih vzorcev mrtvic, cvetnega prahu in oljne ogrščice.

Večinoma gre za območja, posejana z oljno ogrščico Pri tem po Nočevih besedah veliko žarišč, s katerih čebelarji poročajo o pomorih, pristojne inšpekcije še niso obiskale. O težavah poročajo tudi z Madžarske. Večinoma gre za območja, posejana z oljno ogrščico, vendar ne izključno, je v soboto povedal prvi mož čebelarske zveze.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin