Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
13.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

sindikati delodajalec minimalna plača

Petek, 19. 1. 2018, 13.30

6 let, 2 meseca

Za koliko se bo dvignila minimalna plača? Danes brez dogovora. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Socialni partnerji na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) niso našli soglasja o predlogu za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače, ki ga je pripravila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. So pa sprejeli sklep, da bodo do torka poskušali oblikovati skupen dogovor o višini dviga. Ministrica je napovedala, da bo morebiten predlog spoštovala.

Video: Planet TV

Kot je v izjavi novinarjem ob seji ESS dejala Kopač Mrakova, so sindikati izrazili željo po 6,2-odstotnem zvišanju, delodajalci pa so vztrajali pri 1,7-odstotnem. Je pa po njenih besedah zelo pomembno, da so oblikovali vsaj sklep, da bodo poskušali višino dviga do torka notranje uskladiti.

"V kolikor najdejo neko ravnotežje, se dogovorijo o dvigu minimalne plače in z usklajenim predlogom pridejo do ministrstva za delo, bom upoštevala njihov predlog, sicer pa nadaljevala s svojim," je povedala ministrica. Dodala je, da danes z delodajalske strani ni bilo slišati navedb, da takšen dvig pomeni zlom slovenskega gospodarstva.

Izjavi Ljudmile Novak (NSi) in Luke Mesca (Levica) o dvigu minimalne plače. Video: Planet TV

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je možnost sklenitve medsebojnega dogovora pozdravila. "Menim, da je cilj socialnega dialoga v tem, da se pogovarjamo in uskladimo, če je le mogoče," je poudarila. O možnostih za ugoden razplet pogajanj ni želela ugibati, je pa poudarila, da je 4,7-odstotni dvig zanje spodnja sprejemljiva meja.

Pomen "dodatnega kroga" usklajevanj je izpostavil tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Na njem bodo poskušali socialnim partnerjem z argumenti dopovedati, da takšen dvig "ni ravno moder". "Gospodarstvo ima podjetja, ki jim gre odlično - vprašanje, koliko je tam minimalnih plač - in podjetja, ki jim ne gre tako dobro. Teh je med eno petino in eno četrtino in tam je največ minimalnih plač," je dejal. 

Izjave ministrice za delo Anje Kopač Mrak, sindikalistov Lidije Jerkič in Branimirja Štruklja, ter predstavnika delodajalcev Jožeta Smoleta. Video: Planet TV

Ne spreglejte