SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za koliko se bo dvignila minimalna plača? Danes brez dogovora. #video

0,08

termometer

Socialni partnerji na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) niso našli soglasja o predlogu za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače, ki ga je pripravila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. So pa sprejeli sklep, da bodo do torka poskušali oblikovati skupen dogovor o višini dviga. Ministrica je napovedala, da bo morebiten predlog spoštovala.

[video: 67762 / ]

Video: Planet TV

Kot je v izjavi novinarjem ob seji ESS dejala Kopač Mrakova, so sindikati izrazili željo po 6,2-odstotnem zvišanju, delodajalci pa so vztrajali pri 1,7-odstotnem. Je pa po njenih besedah zelo pomembno, da so oblikovali vsaj sklep, da bodo poskušali višino dviga do torka notranje uskladiti.

"V kolikor najdejo neko ravnotežje, se dogovorijo o dvigu minimalne plače in z usklajenim predlogom pridejo do ministrstva za delo, bom upoštevala njihov predlog, sicer pa nadaljevala s svojim," je povedala ministrica. Dodala je, da danes z delodajalske strani ni bilo slišati navedb, da takšen dvig pomeni zlom slovenskega gospodarstva.

[video: 67740 / ]

Izjavi Ljudmile Novak (NSi) in Luke Mesca (Levica) o dvigu minimalne plače. Video: Planet TV

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je možnost sklenitve medsebojnega dogovora pozdravila. "Menim, da je cilj socialnega dialoga v tem, da se pogovarjamo in uskladimo, če je le mogoče," je poudarila. O možnostih za ugoden razplet pogajanj ni želela ugibati, je pa poudarila, da je 4,7-odstotni dvig zanje spodnja sprejemljiva meja.

Pomen "dodatnega kroga" usklajevanj je izpostavil tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Na njem bodo poskušali socialnim partnerjem z argumenti dopovedati, da takšen dvig "ni ravno moder". "Gospodarstvo ima podjetja, ki jim gre odlično - vprašanje, koliko je tam minimalnih plač - in podjetja, ki jim ne gre tako dobro. Teh je med eno petino in eno četrtino in tam je največ minimalnih plač," je dejal. 

[video: 67739 / ]

Izjave ministrice za delo Anje Kopač Mrak, sindikalistov Lidije Jerkič in Branimirja Štruklja, ter predstavnika delodajalcev Jožeta Smoleta. Video: Planet TV

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin