Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

42

Natisni članek

SDS interpelacija Goran Klemenčič NLB pranje denarja

Petek, 17. 11. 2017, 4.01

6 let, 4 mesece

Klemenčič uspešno prestal interpelacijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

42

Janša Klemenčič | Foto STAfoto

Foto: STAfoto

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je uspešno prestal interpelacijo, ki jo je zoper njega vložila SDS. Za ministrovo razrešitev je glasovalo 18 poslancev, proti jih je bilo 47.

Za interpelacijo so glasovali poslanci SDS, medtem ko poslancev NSi, ki so sicer v današnji razpravi prav tako izrekali podporo interpelaciji, ni bilo v dvorani. Edini njihov navzoč poslanec Zvonko Lah je glasoval za interpelacijo. Proti njej pa so bili poslanci koalicije in Levice.

Minister je po seji v izjavi novinarjem zatrdil, da ga nobena kritika, med katerimi so bile tudi take na osebni ravni, ni posebej zabolela. "Po več kot 300 poslanskih vprašanjih v zadnjih treh letih, več kot 30 izrednih sejah in po tej interpelaciji me nič več ne preseneti. Mislim, da sem uspešno ubranil svoje delo, ki pa zame nikakor še ni končano," je dejal.

Klemenčič sicer ni želel oceniti, ali je šlo pri interpelaciji za merjenje moči pred parlamentarnimi volitvami, meni pa, da je bila interpelacija pričakovana.

Interpelacijo so vložili poslanci SDS zaradi "zavajanja javnosti glede ravnanja KPK" v primeru suma pranja denarja prek NLB ter odgovornosti za izgubo zaupanja v funkcijo ministra in pravosodje. Poslanec Vinko Gorenak je v predstavitvi stališča SDS navedel še Klemenčičeve napovedi zakonodaje in ukrepov, ki naj bi bili pripravljeni v času te vlade. "Imamo serijo marjetic, ki so bile takrat lepe, zdaj so pa ovenele," je dejal.

Klemenčiča je kritiziral tudi zaradi načina sprejemanja novele zakona o kazenskem postopku, pri kateri je vztrajal kljub nasprotovanju vseh. Ministra je tudi povprašal, zakaj ob zavlačevanju sojenja nekdanjemu ministru Alešu Zalarju ter tožilcu Zvonku Fišerju ne grozi, "da bodo letele glave", kot je to storil zaradi sojenja Igorju Bavčarju.

Video: Planet TV

Klemenčič: Del politike demonizira pravosodje

Klemenčič je danes menil, da interpelacija v velikem delu nima realne podlage in je usmerjena tudi v to, da se oteži in onemogoči vladi sprejem nadaljnjih reformnih projektov na področju pravosodja, kjer se stanje sicer izboljšuje. "Težko rečem, kakšen je ugled Slovenije in njenih institucij v Evropi, lahko pa rečem, da ugled Slovenije ne upada zaradi pravosodja," je dejal. 

"Kot minister za pravosodje se čutim soodgovornega, da ljudje ne zaupajo v pravosodje in v pravno državo. Pravosodje ima težave z neučinkovitostjo, odporom do sprememb, črkobralstvom. Hkrati pa ima težave tudi z delom politike, ki ga demonizira kot krivosodje in poudarja, kako je vse zanič. To je odlično polje, da se nič spremeni. Da se jemlje voljo tistim, ki s spoštovanjem nosijo togo in si želijo pozitivnih sprememb," je še poudaril.

"Pravosodje ima težave z neučinkovitostjo, odporom do sprememb, črkobralstvom," je v DZ dejal Goran Klemenčič. | Foto: STA , "Pravosodje ima težave z neučinkovitostjo, odporom do sprememb, črkobralstvom," je v DZ dejal Goran Klemenčič. Foto: STA ,

Matić: Napredek se nagrajuje z interpelacijo

Dragan Matić je v predstavitvi stališča poslanske skupine SMC dejal, da je današnja razprava "primer, ko se napredek nagrajuje z interpelacijo". Med uspehi Klemenčiča je med drugim izpostavil zaostritev pogojev za odlog prestajanja zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov, zaradi česar konkretni obsojeni "ne igra več košarke, ampak sedi v zaporu".

Povišane so kazni za kazniva dejanja zoper gospodarstvo in uradno dolžnost, kar bo po besedah Matića odvračalo funkcionarje od nekdanje prakse, da bi "najodgovornejši državnik sedel s tajkuni in se z njimi pod mizo pogajal o prodaji državnih deležev v največjem trgovskem podjetju v zameno za vpliv na medije".

Ključen motiv za današnjo interpelacijo pa Matić vidi v strastnem hrepenenju po oblasti in vzpostavitvi avtoritarnega režima.

Jurša: Ljubezen med Klemenčičem in SDS ima zelo dolgo brado

Franc Jurša se je v imenu DeSUS obregnil ob "ljubezen med Klemenčičem in SDS, ki ima zelo dolgo brado". V DeSUS so sicer kritični do Klemenčiča, ker pod njegovim vodenjem ministrstvo ni pripravilo ustreznih pravnih podlag za delovanje KPK. Pričakovali so tudi bolj pogumne korake pri spreminjanju pravosodnega sistema, ki mu javnost ne zaupa več. A pod črto menijo, da je Klemenčič kljub svoji trmoglavosti opravil relativno dobro delo, je dejal Jurša.

Jan Škoberne je v imenu SD ugotavljal, je minister za pravosodje "eden od bolj kontroverznih, a tudi bolj odločnih in učinkovitih ministrov te vlade, zato se ne morem znebiti občutka, da je v srčiki te interpelacije pri predlagateljih iskrena želja, da se v tej državi nič ne spremeni".

Vinko Gorenak je Klemenčiča kritiziral tudi zaradi načina sprejemanja novele zakona o kazenskem postopku, s katero je vztrajal kljub nasprotovanju vseh. | Foto: Ana Kovač Vinko Gorenak je Klemenčiča kritiziral tudi zaradi načina sprejemanja novele zakona o kazenskem postopku, s katero je vztrajal kljub nasprotovanju vseh. Foto: Ana Kovač

Dimic: Klemenčič ne dosega ugleda, ki spada k njegovi funkciji 

Iva Dimic iz NSi pa je menila, da Klemenčič ne dosega ugleda, ki spada k funkciji ministra za pravosodje. Nanj pada "velika senca dvoma" o njegovem ravnanju v času, ko je vodil KPK. Prav tako mu v NSi očitajo nerealizacijo nujno potrebne pravosodne reforme.

Tudi v Levici ni "afinitet do ministrovega dela", od njega so pričakovali več, je povedal Matej T. Vatovec. Vendar pa je po njihovem mnenju ta interpelacija farsa. Je sicer "pričakovana in uvod v državnozborske volitve".

Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je menil, da sta zaupanje in ugled sodstva upadla, zakoni, ki so jih sprejeli, pa niso izvršljivi ali so v nasprotju s človekovimi pravicami. "Uvaja se penalni populizem namesto doktrine varovanja človekovih pravic," je dejal.

Ne spreglejte