SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za dobro jutro slovenska tradicija. Kakšnega pa si privoščite vi?

0,09

termometer

zajtrk sadje par
Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije, pri njem pa sodeluje več ministrstev in ustanov s področja kmetijstva, šolstva in gospodarstva.

Po šolah, vrtcih in drugih zavodih bodo danes ponudili tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavljajo ga kruh, maslo, med, mleko in jabolka, vse domačega izvora. Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek se bo tradicionalnega slovenskega zajtrka udeležil ob 8. uri na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru.

Tradicionalni slovenski zajtrk so sodelujoči partnerji prvič organizirali pred desetimi leti, navaja STA, vse od takrat pa so projekt posvojili slovenski vrtci in osnovne šole ter različne druge ustanove po Sloveniji in tudi po svetu.

Ponavadi tradicionalni slovenski zajtrk poteka na dan slovenske hrane, ki je vsako leto tretji petek v novembru. A ga nazadnje novembra lani zaradi epidemije covid-19 in zaprtih šol in vrtcev prvič ni bilo možno izvesti. Namesto novembra lani bo tradicionalni slovenski zajtrk zato potekal danes.

Mercator Trendi Nasveti za hiter in zdrav zajtrk otroka

Ohranjanje podeželja in kmetijstva

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo se mladino in vzporedno širšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad.

Minister Jože Podgoršek ob tem dodaja še, da je tradicionalni slovenski zajtrk tudi priložnost za sporočilo, da je nakup lokalnih živil izjemno pomemben, da ohranjamo slovensko podeželje in slovensko kmetijstvo.

Premislek o prehranjevalnih navadah

Poleg tega tradicionalni slovenski zajtrk nudi priložnost, da se zavemo problema zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi na tem področju lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja, poudarjajo na kmetijskem ministrstvu in dodajajo, da imamo vsak dan znova priložnost, da spremenimo naše prehranske in nakupovalne navade.

Otrokom se bodo danes v šolah in vrtcih pridružili tudi čebelarji, ki bodo osveščali o pomenu čebel in čebelarstva za pridelavo hrane ter o pomenu ohranjanja čistega okolja.

Rio Mare, valentinovo Trendi Ste za zajtrk v postelji? Preizkusite recept za zaljubljeno valentinovo. Planet Vau Planet TV Voditeljica prisega na "Instagramov zajtrk" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin