Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2011,
14.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor

Sreda, 7. 9. 2011, 14.02

7 let, 12 mesecev

Yousif Ghafari: Golobič bo ministrovanje izkoristil za okrepitev svoje stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari je leta 2008 podal oceno Pahorjeve ministrske ekipe.

Kot je zapisano v depeši ameriškega veleposlaništva v Ljubljani 12. novembra 2008, objavljeni na spletni strani Wikileaks, je predsednik vlade Borut Pahor z izborom ministrskih kandidatov uspel zadovoljiti svoje koalicijske partnerje, ob tem pa uspel izpolniti obljubo, da bo kandidate izbral na podlagi njihove strokovnosti. Po veleposlanikovem mnenju je Pahor s tem znotraj SD in koalicije pokazal svojo moč, v katero so mnogi dvomili. Ghafari je nato v nadaljevanju ocenil nekatere ministre vlade. Gaspari s ključno vlogo v vladi O Mitji Gaspariju je veleposlanik zapisal, da bo, kljub temu da bo postal minister brez listnice, ki ima sicer nekoliko manj moči kot drugi ministrski kolegi, imel ključno vlogo v vladi. V depeši je še zapisano, da bo minister za razvoj in evropske zadeve Pahorjev glavni svetovalec za ekonomijo, saj predsedniku Pahorju manjka znanje iz ekonomije. O finančnem ministru Francu Križaniču pa je Ghafari zapisal, da bo v vladi skrbel zlasti za zagotavljanje finančne stabilnosti države, ob iskanju kompromisov z drugimi člani kabineta pa bo potreboval podporo predsednika vlade in Gasparija, saj mu manjka politične spretnosti. "Lahovnik - razočaranje za slovenske poslovneže" Za nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika je Ghafari menil, da ga je bilo težko prepričati v vodenje ministrstva. Sedemintridesetletni univerzitetni profesor nima izkušenj v zasebnem sektorju, zato je bila ta izbira, kot je zapisano v depeši, precejšnje razočaranje za slovenske poslovneže. Kljub vsemu pa je bil nekdanji ameriški veleposlanik prepričan, da se bo Lahovnik dobro vključil v novo ekipo.

Za ministra za zunanje zadeve je bil izbran Samuel Žbogar, česar se je Ghafari veselil in upal na boljše odnose z ministrstvom, ki ga bo vodil Žbogar. Novega ministra so se razveselili tudi drugi sodelavci ameriškega veleposlaništva, ki so od njega pričakovali, da bo na ministrstvo vnesel nekaj več pozitivne energije.

Kresalova znana po svojem videzu in politični moči V objavljeni depeši še piše, da je zdaj že nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal prevzela močno ministrstvo, njene izkušnje z odvetništvom pa bi ji lahko pomagale pri službovanju. Veleposlanik je ob tem omenil tudi, da je Kresalova v zadnjem letu njegove propadle naložbe v Sloveniji vodila pravno službo ameriškega mobilnega operaterja Western Wireless, v Sloveniji pa je znana predvsem po svojem videzu in politični moči.

Jelušičeva - prva ženska, ki bo vodila obrambno ministrstvo Na ameriškem veleposlaništvu so se veselili tudi imenovanja Ljubice Jelušič,, ki je nato zasedla mesto ministrice za obrambo. Kot je zapisal nekdanji veleposlanik, je to prva ženska, ki bo vodila obrambno ministrstvo. O pravosodnem ministru Alešu Zalarju v depeši piše, da mu bodo izkušnje z vodenjem ljubljanskega okrožnega sodišča pomagale pri ministrovanju. Ob tem pa Ghafari omeni tudi to, da je Zalar v času ministra v odhodu Lovra Šturma, ki je želel uvesti izplačevanje plač glede na storilnost, stopil na stran sodnikov.

O Ivanu Svetliku, zdajšnjem ministru za delo, v depeši piše, da predstavlja Pahorjevo izbiro, minister pa da se bo spopadal z enim od težjih resorjev, saj ga čaka boj z brezposelnostjo kot posledico gospodarske krize.

"Golobič bo ministrovanje izkoristil za Ultro" Levosredinski vplivnež Gregor Golobič bo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo verjetno izkoristil za okrepitev svoje stranke Zares, piše v objavljeni depeši. Golobič bo svoje ministrovanje izkoristil tudi za podporo državnim subvencijam za podjetja, ki so mu blizu, pri tem pa Ghafari omeni podjetje Ultra.

Pogačnik in njegov avtokratski stil vodenja Za Irmo Pavlinič Krebs je nekdanji veleposlanik zapisal, da bo stopila v velike čevlje. Treba bo počakati, če bo Pavlinič Krebsova nadaljevala s krčenjem javne uprave ali bo predstavila novosti e-demokracije, še piše v depeši. O zdaj že nekdanjem ministru za kmetijstvo Milana Pogačnika je veleposlanik zapisal, da je znan po svojem 18-letnem avtokratskem stilu vodenja veterinarske fakultete. Njegov pragmatizem in mednarodni pristop pa bi ga lahko naredila za dobrega sogovornika za mednarodno skupnost.

O predsedniku stranke DeSUS Karlu Erjavcu je veleposlanik zapisal, da je na ministrstvu za okolje in prostor pristal le zato, ker je moral zaradi afere Patria oditi z ministrstva za obrambo. Patrick Vlačič je označen kot ključni član Socialnih demokratov in strokovnjak za pomorstvo, ki bo vključen v pogajanja o meji s Hrvaško.

Miklavčič - trd pogajalec, a odprt za sodelovanje O Borutu Miklavčiču, ki je zasedel mesto ministra za zdravje, v depeši piše, da ima dobre menedžerske sposobnosti in izkušnje v zdravstvenem sektorju. Pogajanja z njim bodo trda, a Miklavčič naj bi bil vseeno odprt za sodelovanje. Imenovanje Majde Širca na mesto ministrice za kulturo pa je, tako Ghafari, poskus predsednika Pahorja, da v vlado pripelje več žensk.

O ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču je nekdanji ameriški veleposlanik zapisal, da je glavni strateg Socialnih demokratov. V depeši sta bolj kot ne samo omenjena še minister za Slovence po svetu Boštjan Žeks in nekdanja ministrica Zlata Ploštajner.

Ne spreglejte