SiolNET. Novice Slovenija
1,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vstop v rumeno fazo: kaj vse se spreminja? #video

1,15

termometer

Slovenija z današnjim dnem uradno vstopa v rumeno fazo sproščanja protikoronskih omejitev. V šolske klopi bodo znova sedli vsi srednješolci, tudi študenti bodo lahko predavanja poslušali v živo. Sproščajo se tudi vsa športna tekmovanja, gostinski lokali pa bodo lahko obratovali do 22. ure. V zaprtih javnih prostorih je dovoljenih več strank naenkrat kot doslej, kampi lahko sprejmejo več gostov, odprejo se lahko igralnice.

Ministrstvo za izobraževanje je namreč sredi minulega tedna srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da z izobraževanja po modelu C, ko so se tedensko izmenjevali doma in v šoli, danes prehajajo na model B. To pomeni, da se vsi dijaki izobražujejo v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu, prav tako lahko dijaki ves čas bivajo v dijaških domovih.

Zaščitne maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni sprememb.

Na fakultetah in višjih strokovnih šolah je od danes v celoti mogoča izvedba predavanj v živo. Glede nošenja mask in testiranja zaposlenih ni sprememb.

Šola šolarji učenci Novice Učiteljem uspelo: šolarji naj bi se samotestirali doma

Sproščanje omejitev v športu

Sproščajo se tudi ukrepi v športu. Tako je od danes mogoča izvedba vseh treningov in tekmovanj, ta pa bodo znova lahko spremljali v živo tudi gledalci. In sicer bodo tisti, ki bodo testirani na novi koronavirus, cepljeni ali so že preboleli covid-19, zasedli do 50 odstotkov sedišč. Športna rekreacija pa lahko od danes poteka v skupini do 50 vadečih.

Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležijo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi, in gledalci se lahko tekmovanj udeležijo, če imajo negativni rezultat testa PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 72 ur.

Gostinski lokali po novem odprti do 22. ure

Gostinski lokali po vsej državi so lahko od danes naprej odprti od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure. Poleg podaljšanja dovoljenega obratovalnega časa gostinskih lokalov je vlada na seji minulo sredo tudi spremenila pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Ponudba za mizami je dovoljena za največ štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo ni več določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Odrasle osebe v notranjosti lokalov morajo imeti potrdilo, da so covid-19 prebolele oziroma da so cepljene, ali opravljen negativen test na novi koronavirus.

Cepljenje covid-19 Novice Prihodnji teden v Slovenijo prihaja predvidoma 96.170 odmerkov cepiv

Danes je začel veljati tudi spremenjen pogoj glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na potrošnika mora biti zagotovljenega 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora, pogoj pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo.

Kampi lahko po novem ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot, potem ko so doslej lahko oddajali do 30 enot. V omenjenih 70 odstotkih niso všteti pavšalisti.

Od danes je tudi dovoljeno obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem, da zaposleni in gostje izpolnjujejo pogoj prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti.

Gospodarsko razstavišče, cepljenje Novice NIJZ razkril, katero cepivo povzroča največ neželenih učinkov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin