SiolNET. Novice Slovenija
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Učiteljem uspelo: šolarji naj bi se samotestirali doma

0,52

termometer

Šola šolarji učenci
Fotografija je simbolična. Foto: STA

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) naj bi po neuradnih informacijah v petek odobrila teste za samotestiranje učencev in dijakov in določila, da bo samotestiranje steklo doma, je poročala TV Slovenija.

Pilotno naj bi se samotestiranje začelo izvajati prihodnji ponedeljek, 24. maja. Ali bo tudi dokončno steklo to šolsko leto, še ni odločeno. Po poročanju TV Slovenija je tako očitno ravnateljem na petkovem sestanku pristojne uspelo prepričati, da bi se samotestiranje izvajalo na domu.

Prihodnji teden naj bi se sicer pristojni na to temo še srečevali, med drugim naj bi ravnatelji predlagali, da bi podobno kot karanteno iz tujine z negativnim izidom testa lahko predčasno prekinili tudi učenci in dijaki.

Koronavirus Avstrija Novice V soboto smo potrdili toliko okužb

Predhodno je sicer v postopku verifikacije testa, namenjene samotestiranju učencev in dijakov, kot primerne za uporabo ocenil tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). V postopku preverjanja testov so ugotavljali, ali je konkretni hitri test sposoben zaznati asimptomatske nosilce, ki imajo visoko virusno breme, če si posameznik vzorec odvzame sam. Vključili so 493 sodelujočih, tudi osebe, ki so hospitalizirane zaradi resnejšega poteka bolezni, in mlajše od 15 let.

Tjaša Žohar Čretnik Novice Rezultati raziskave: testi za samotestiranje učencev so primerni #video

Proizvajalec zagotavlja 95-odstotno občutljivost testa ob strokovnem odvzemu vzorca iz zgornjega dela nosu in grla. Na NLZOH pa so pri samotestiranju, kjer je oseba vzorec odvzela iz prednjega dela nosu, ugotovili, da je občutljivost testa pri simptomatskih osebah 69,28-odstotna.

Gospodarsko razstavišče, cepljenje Novice NIJZ razkril, katero cepivo povzroča največ neželenih učinkov

Pri osebah brez simptomov 72,22-odstotna, pri otrocih 90,91-odstotna, pri otrocih s simptomi bolezni pa 88,89-odstotna. Občutljivost sicer upada glede na število dni od pojava simptomov.

Sprva je bilo sicer predvideno, da se bo samotestiranje dijakov začelo v šolah, 16. aprila, a je dobava testov zamujala, nato pa so jih morali še validirati. Država je teste naročila prek skupnega evropskega javnega naročila, v prvi fazi so jih naročili 300 tisoč.

cepljenje covid-19 Novice NIJZ odgovarja: kaj pomeni, če so vas po nesreči prevečkrat cepili?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin