Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2021,
19.53

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

Natisni članek

protesti protest Planet 18 Matjaž Han Aleš Hojs

Sobota, 1. 5. 2021, 19.53

2 leti, 12 mesecev

Vroče soočenje Hojsa in Hana: "Upam, da vam nisva pokvarila 1. maja" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

V studiu oddaje Planet 18 sta svoje poglede na aktualno politično dogajanje v državi predstavila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. V razgreti razpravi je beseda tekla o množičnih protestih na Trgu republike, tvitanju slovenskih politikov, državni proslavi ob dnevu OF in financiranju Slovenske tiskovne agencije (STA). 

Minister in poslanec glede protestov na nasprotnih bregovih, a vendarle sta našla tudi skupni jezik

"Glede zdravstvene slike moramo biti vsi resni, a se moramo, ko gledamo proteste, vprašati, zakaj je do tega prišlo," je na vprašanje, ali se strinja z objavo predsednika vlade Janeza Janše na Twitterju, da bo množični torkov protest povzročil poslabšanje epidemije bolezni covid-19, odgovoril poslanec Matjaž Han (SD). 

Han meni, da so se ljudje protesta ob dnevu upora proti okupatorju udeležili predvsem zato, ker imajo osebne ali poslovne stiske oziroma so nezadovoljni s trenutno vlado. Izrazil je upanje, da so se protestniki ukrepov za omejevanje prenosa virusa držali dovolj vestno, da ne bo prišlo do poslabšanja stanja v državi.

Novice Protestniki zažgali stole. Jenull: To je grožnja, da bodo poslanski stolčki izginili #video

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (SDS) medtem deli mnenje premierja, da bodo protesti povzročili nove okužbe in smrti zaradi bolezni covid-19. Izrazil je tudi ogorčenje zaradi po njegovem mnenju neprimerne simbolike na petkovih protestih, na katerih so protestniki zažigali kartonaste stole. Domnevno naj bi ti predstavljali stolčke poslancev v parlamentu.

Hojs je prepričan tudi, da med udeleženci protestov večinoma ni bilo oseb v stiski, temveč v veliki meri privilegirani posamezniki, ki jim je bližje leva politična opcija. 

Minister in poslanec sta se sicer strinjala, da politični razkol v državi in nezadovoljstvo med ljudmi morda po nepotrebnem ustvarjajo objave politikov na družbenem omrežju Twitter. Oba tudi menita, da se morajo politični razdori reševati po demokratični poti, in sicer v parlamentu. 

Sporna državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju?

Minister Hojs je pojasnil, da je bila proslava organizirana v skladu z upoštevanjem ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, zato je bilo omejeno število oseb, ki so proslavi prisostvovale. Izrazil je obžalovanje, ker na proslavi ni bil prisoten predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman, saj se je sprostilo mesto, ko je udeležbo odpovedal predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Minister Aleš Hojs se je dotaknil tudi polemik, ki so nastale, ker so na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju recitirali pesmi domobranskih pesnikov. Dejal je, da po 80 letih ni več toliko pomembno, kdo je kaj napisal, temveč da jih je treba ceniti zaradi njihove literarne vrednosti.  | Foto: Planet TV Minister Aleš Hojs se je dotaknil tudi polemik, ki so nastale, ker so na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju recitirali pesmi domobranskih pesnikov. Dejal je, da po 80 letih ni več toliko pomembno, kdo je kaj napisal, temveč da jih je treba ceniti zaradi njihove literarne vrednosti. Foto: Planet TV

Poslanec Han je medtem dejal, da je šlo za provokacijo in da mu zdi nerazumljivo, da je bil na proslavi prisoten minister za gospodarstvo, ne pa tudi Križman. Han je opozoril tudi na domnevne poskuse potvarjanja zgodovine o dnevu OF, na kar se je minister Hojs odzval z repliko, da Osvobodilna fronta ni bila ustanovljena 27. aprila. 

Novice Ob dnevu boja proti okupatorju protest v središču Ljubljane #video

Hojs: Problem s 46 glasovi bo rešen v naslednjih dveh tednih

Žgoča razprava se je dotaknila tudi skupine nepovezanih poslancev, ki jo tvorijo Janja Sluga, Jurij Lep, Branislav Rajić in Igor Zorčič. 

Matjaž Han je opozoril, da se v zgodovini slovenskega parlamenta še ni zgodilo, da bi poslanci, ki so izstopili iz svojih strank, izgubili pravico do glasovanja v državnem zboru. "To je zame nesprejemljivo, saj kaže na to, da imajo nekateri poslanci zdaj več pravic od drugih," je dejal.

Han: Če bo šlo tako naprej, bo prišlo do blokade državnega zbora, česar pa si država trenutno ne more privoščiti.  | Foto: Planet TV Han: Če bo šlo tako naprej, bo prišlo do blokade državnega zbora, česar pa si država trenutno ne more privoščiti.  Foto: Planet TV

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na vprašanje, ali ima vlada zaradi skupine nepovezanih poslancev zdaj težave pri pridobivanju 46 glasov, ki jih med drugim potrebuje tudi za odstavitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, odgovoril, da bo problem s 46 glasovi rešen v naslednjih dveh ali treh tednih. Čudil se je tudi Zorčiču, ki po njegovem mnenju zdaj vodi tako imenovani beloruski parlament. 

Kaj bo s Slovensko tiskovno agencijo?

"Pingpong s STA, ki traja že pet mesecev, se je začel zato, ker si je gospod Veselinovič (direktor STA, op .p.) pogodbo z uradom za komuniciranje začel razlagati drugače kot takrat, ko je bila na oblasti levica," je svoj pogled na problematiko s Slovensko tiskovno agencijo, ki že skoraj pol leta deli slovensko javnost, predstavil Hojs. Po ministrovem mnenju je krivec za nastali položaj izključno direktor agencije, ki Ukomu ne omogoči vpogleda v dokumente o poslovanju STA.

Bojan Veselinovič
Novice Veselinovič se je odrekel 12 tisoč evrom nagrade

Poslanec Han je mnenja, da je poročanje STA že od nekdaj nevtralno in pluralno. Nikoli ni opazil navijaškega pisanja za katerikoli politični pol. "Problemi s STA so se začeli z nastopom vlade Janeza Janše," je bil jedrnat. Politike je Han tudi izzval, naj mu pokažejo primer članka, v katerem je STA poročala pristransko. 

Hojs je na to odgovoril, da je mogoče že v zadnjem tednu ali mesecu najti precej primerov, pri katerih morda ni šlo za navijaško pisanje, ne pa tudi za kakovostno poročanje. "STA je novico povzela tri dni po tem, ko so jo povzeli ostali, na primer," je svoje stališče utemeljil minister.

Izpostavil je tudi, da je za gospodarsko družbo neobičajno, da se nadzorni svet v njej "zacementira" tako trdno, kot so leve vlade to storile v primeru STA. Poslanec Han je v odzivu pikro pripomnil, da v ministrovi stranki dobro vedo, kako se menjajo nadzorniki.

Han je na koncu dejal še, da upa, da s sogovornikom gledalcem nista pokvarila praznika dela.

Ne spreglejte