Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
8.28

Osveženo pred

5 ur, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,19

Natisni članek

požar suša okolje vremenska napoved vreme

Sreda, 17. 7. 2024, 8.28

5 ur, 29 minut

Vremenska napoved: vročina bo nekoliko popustila, vračajo se nevihte #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,19
vročina julija 2024 | Najbolj nevihten dan bo po zadnjih izračunih petek.  | Foto David Florjančič

Najbolj nevihten dan bo po zadnjih izračunih petek.

Foto: David Florjančič

Za nami je najbolj vroč julijski dan. Zelo mogoče je, da je bil torek v večjem delu države tudi vrhunec letošnjega poletja. Od danes se bodo najvišje dnevne temperature preselile na Primorsko. Tam se lahko ogreje do 38 stopinj Celzija, drugod po državi pa bodo termometri pokazali nekaj stopinj manj kot v zadnjih dneh. Pojavljati se bodo začele vročinske nevihte, zaradi morebitnih močnejših nalivov so na Arso izdali hidrološko opozorilo. Vseeno pa ne pričakujemo tako burnega vremena kot prejšnjo soboto, ko je nad Slovensko Bistrico padala velika toča. Kje in kateri dan tega tedna jih bo največ?

Torek je bil marsikje po Sloveniji najbolj vroč dan tega meseca. Povsem mogoče je, da je bil v večjem delu države tudi vrhunec letošnjega poletja. Najbolj vroče je bilo na jugovzhodu države in na Goriškem, kjer se je lokalno segrelo do 37 stopinj. Drugod po nižinah smo namerili kakšni dve stopinji manj.

V spodnji galeriji si lahko pogledate nekaj slik vročine v Ljubljani:

Fotogalerija
1
 / 4

Najvišje temperature se selijo na Primorsko

Od danes bo zaradi obrata vetra na vzhodno smer vročina nekoliko popustila. Izjema je Primorska. Tam boste lahko namerili še kakšno stopinjo več kot v preteklih dneh. V zraku se bo precej povečala količina vlage, zato bo toplotna obremenitev ostala velika.

vremenska karta Arso | Foto: Arso Foto: Arso Po dveh dneh premora se vračajo nevihte

Po dveh suhih dneh se bodo spet začele pojavljati tudi popoldanske in večerne vročinske nevihte, še zlasti v severnem delu Slovenije. Lahko bo nastala tudi kakšna močnejša nevihta. Vseeno pa dogajanje ne bo tako burno kot preteklo soboto, ko so se na Štajerskem razbesnela silovita neurja z uničujočo točo.

vročina julija 2024 | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič Kdaj in kje pričakujemo največ neviht?

Nekaj neviht lahko predvsem na območjih ob naši severni meji in v hribovitih krajih na jugu države nastane že danes in jutri. Ob tem lahko ob možnih nevihtah prehodno narastejo manjše reke in hudourniški vodotoki. Na manjših območjih lahko pride tudi do zastajanja padavinskih in zalednih voda. Na Arso so zaradi tega izdali hidrološko opozorilo.

arso hidrološko opozorilo | Foto: Arso Foto: Arso Najbolj nevihten dan bo po zadnjih izračunih petek. Naslednji val nevihtnega vremena bi nas lahko zajel v prvi polovici prihodnjega tedna. Takrat se bomo verjetno tudi poslovili od vročinskega vala. A že ob koncu julija in v začetku avgusta bi lahko po nekaterih izračunih meteoroloških modelov vročina spet bolj pritisnila.

Preti nevarnost požarov v naravi

Zaradi dolgotrajne vročine in pomanjkanja padavin je po večjem delu države prisotna suša. Uprava za zaščito in reševanje je za prihodnjih nekaj dni izdala opozorilo pred veliko požarno ogroženostjo.

vročina julija 2024 | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič Zaradi suše je razglašeno oranžno opozorilo za jugozahod države.

vremenska karta Arso | Foto: Arso Foto: Arso Zaradi suše se v kmetijstvu odločajo za zalivanje:

Več o požarni ogroženosti si lahko preberete v spodnjem prispevku:

Požar Kras
Novice Razglašena velika požarna ogroženost, temperature blizu rekorda
Prva polovica meteorološkega poletja je za nami

Jutri se bo meteorološko poletje prevesilo v drugo polovico. Prva polovica poletja je bila ena najtoplejših do zdaj. V večjem delu Slovenije smo letos našteli že več dni z najvišjo temperaturo nad 30 stopinj, kot smo jih pred letom 2000 v povprečju beležili v celem poletju skupaj. V Novem mestu je bilo v prvi polovici letošnjega poletja zabeleženih 17 vročih dni, kar je le malo manj od najbolj vročih poletij v zgodovini meritev. Rekordna poletja so bila leta 2003, 2012 in 2021.

V spodnji tabeli je prikazano število vročih dni v Novem mestu v prvi polovici meteorološkega poletja (torej od 1. junija do 16. julija) za nekaj najtoplejših poletij v zgodovini meritev.

Število vročih dni od 1. 6. do 16. 7.

2020: 14
2021: 19
2019: 16
2017: 17
2015: 18
2012: 19
2003: 18
 

Tabela: Število vročih dni v Novem mestu v prvi polovici meteorološkega poletja (torej od 1. junija do 16. julija) za nekaj najtoplejših poletij v zgodovini meritev. Vir: arhiv Arso.

Lasje
Trendi Poletne pričeske, s katerimi vam bo manj vroče, videti pa boste odlično
Ljubljana in gore
Novice Vremenska napoved: vročinskemu valu ni videti konca, bo vztrajal kar tri tedne?
 
Ne spreglejte