Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2024,
12.21

Osveženo pred

12 ur, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

napoved vreme temperature vročina

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 12.21

12 ur, 36 minut

Vremenska napoved: vročinskemu valu ni videti konca, bo vztrajal kar tri tedne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,50
Napoved. Temperatura. | Na grafiki so prikazane predvidene jutrišnje popoldanske temperature. Najtopleje bo v Beli krajini, kjer se bo lahko ogrelo vse do 37 stopinj Celzija. | Foto David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Na grafiki so prikazane predvidene jutrišnje popoldanske temperature. Najtopleje bo v Beli krajini, kjer se bo lahko ogrelo vse do 37 stopinj Celzija.

Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Vstopili smo v drugi teden vročinskega vala. Njegov vrhunec bomo dosegli jutri. Najtopleje bo v Beli krajini, kjer se bo segrelo do 37 stopinj Celzija. V nadaljevanju tedna se bodo najvišje temperature preselile na Primorsko. Tam se bo ogrelo do 38 stopinj Celzija. Drugod po državi bo le nekaj stopinj manj vroče. Od srede se bo povečala verjetnost za nastanek neviht. Spet se bo lahko razvilo kakšno lokalno neurje. Medtem pa konca vročinskega vala še ni na vidiku – bo trajal kar tri tedne?

Vstopili smo že v drugi teden vročinskega vala, ki bo jutri v večjem delu Slovenije dosegel vrhunec. Najbolj vroče bo v Beli krajini, kjer se lahko lokalno ogreje vse do 37 stopinj Celzija. Drugod po nižinah bodo najvišje temperature okoli 35 stopinj Celzija.

Od srede na Primorskem do 38 stopinj

V nadaljevanju tedna bomo prišli pod vpliv severovzhodnega vetra, zato bo vročina bolj pritiskala na Primorskem, kjer se bo lahko živo srebro dvignilo do 38 stopinj Celzija. Drugod bo nekaj stopinj manj, vendar bo v zraku ponovno več vlage. Toplotna obremenitev bo zato kljub nekoliko nižjim dnevnim temperaturam ostala velika.

Hitro se vzpenja tudi temperatura morja. Že prejšnji četrtek je morje pri Kopru doseglo okroglih 30 stopinj. Absolutni temperaturni rekord morja pri Kopru so namerili 17. 7. 2010. Morje je takrat imelo 31,1 stopinje Celzija. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Hitro se vzpenja tudi temperatura morja. Že prejšnji četrtek je morje pri Kopru doseglo okroglih 30 stopinj. Absolutni temperaturni rekord morja pri Kopru so namerili 17. 7. 2010. Morje je takrat imelo 31,1 stopinje Celzija. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Od srede tudi večja verjetnost neurij

Ob višji vlagi se bo od srede spet večala možnost za nastanek popoldanskih vročinskih neviht, ki jih bo po današnjih izračunih največ v petek. Ob tem se bo lahko spet razvilo kakšno lokalno neurje.

Od srede ni mogoče izključiti možnosti neviht, ki lahko prerastejo v lokalna neurja. Fotografija je nastala po sobotnem neurju v Slovenski Bistrici. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Od srede ni mogoče izključiti možnosti neviht, ki lahko prerastejo v lokalna neurja. Fotografija je nastala po sobotnem neurju v Slovenski Bistrici. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Vročinskemu valu še ni videti konca

Vse verjetneje postaja, da se tudi v začetku prihodnjega tedna vročina še ne bo poslovila. Tokratni vročinski val bo ponekod vztrajal skoraj tri tedne. Če tudi kasneje ne bo kakšne izrazitejše ohladitve, bi se lahko letošnji julij zapisal med tri najtoplejše julije v zgodovini meritev.

Ne spreglejte