Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2024,
14.07

Osveženo pred

1 ura, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,77

Natisni članek

Natisni članek

nalivi dež napoved ARSO poplave

Četrtek, 12. 9. 2024, 14.07

1 ura, 42 minut

Vremenoslovci Arsa: Največ pozornosti bo potrebne v večernih urah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,77

Po večini države trenutno dežuje, najmočneje na Obali. V večernem času bo potrebne največ pozornosti. Nad morjem bodo še lahko nastajale nevihte z nalivi, ponoči se bodo padavine širile nad vzhod. Na agenciji za okolje (Arso) ob tem za popoldne napovedujejo še okrepljen veter. Ta bo v notranjosti države krajši čas pihal v severni smeri in po nižinah dosegal hitrost okoli 70 kilometrov na uro, na Primorskem pa bo burja v sunkih dosegla hitrosti do sto kilometrov na uro.

"Po pričakovanjih se je ponoči začelo dogajati v zahodni Sloveniji. Proti jutru je nastal izrazit pas močnih padavin nad morjem in Primorsko. V le nekaj urah je padlo več kot petdeset litrov dežja na kvadratni meter. Na srečo se najbolj črni scenariji niso uresničili, je pa res, da so te padavine bile na mestih, kjer sprva ni kazalo, da bodo. A nas to ni presenetilo, kajti glede na okoliščine je bilo mogoče, da so padavine lahko tudi drugod, zato smo oranžno opozorilo izdali za vso Slovenijo. Takšni nalivi pa sicer niso rekordni za to območje," je uvodoma povedal meteorolog Blaž Šter.

zemeljski plazovi
Novice Pri Novi Gorici se obnavljajo nevihte, v zaledju Kopra grozijo zemeljski plazovi #video

Zdaj naše kraje prehaja hladna fronta, ni več teh izrazitih padavinskih pasov, ampak bolj krajevni nalivi, je nadaljeval Šter. V večernem času bo potrebne največ pozornosti. Nad morjem bodo še lahko nastajale nevihte z nalivi, ponoči se bodo padavine širile nad vzhod, proti jutru pa bodo na zahodu ponehale.

Izdano še oranžno opozorilo za veter 

Na Arsu so za danes popoldne izdali tudi oranžno opozorilo za veter. "Na Primorskem bo zapihala burja, ki lahko doseže hitrost sto kilometrov na uro," je dodal meteorolog. 

Tudi meja sneženja v Alpah se je že spustila, ponekod že sneži, a večjih težav ne pričakujejo, je povedal meteorolog Blaž Šter. 

Do večera še možnost za poplave hudourniških vodotokov in manjših rek 

Danes zjutraj se je hidrološko stanje zaostrilo v slovenski Istri, je dejal hidrolog Andrej Golob. "Sprva so težave povzročale poplave padavinske vode, potem pa narasli manjši potoki in reke. Razmere se zdaj tam umirjajo, pretoki rek so se ustalili, tudi pretok reke Dragonje."

Poplave v Kopru  | Foto: David Florjančič Poplave v Kopru Foto: David Florjančič Do večera je še verjetnost za poplave hudourniških vodotokov in manjših rek. Reke na vzhodu bodo naraščale še ponoči in jutri. Drava se bo začela razlivati, tudi Krka, a večjih težav na Arsu ne pričakujejo. Konec tedna bo zaradi padavin v Avstriji naraščala tudi Mura. 

Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugod od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter.

Vodna tromba
Novice Poplave v Istri, neurja v severni Dalmaciji. Pojavljajo se vodne trombe.
Nevihte
Novice Padavine čez dan po vsej državi, ponoči brez večjih težav
Ne spreglejte