SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vox populi: Za premierja najprimernejša Janša in Šarec

10

termometer

Janez Janša, Marjan Šarec
Foto: Ana Kovač, Bojan Puhek

Prvak Liste Marjana Šarca (LMŠ) in predsednik SDS sta najprimernejša za premierja, so v majski anketi Vox populi ocenili vprašani.

Marjana Šarca in Janeza Janšo po 18,3 odstotka vprašanih vidi kot najprimernejša kandidata za naslednjega premierja, sledijo predsednik SD Dejan Židan z 12,4-odstotno podporo ter predsednik SMC in aktualni premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar z 11,6 odstotka podpore.

Na četrtem mestu je z devetodstotno podporo ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki sicer ne kandidira za poslanca. Sledijo mu prvak NSi Matej Tonin (7,3 odstotka), Alenka Bratušek (3,9 odstotka), Luka Mesec (1,4 odstotka) in predsednik DeSUS Karl Erjavec z 0,2 odstotka podpore vprašanih. 4,6 odstotka anketirancev bi na čelu vlade raje videlo nekoga drugega, kar 13,1 odstotka pa je še neodločenih.

Dobrih 60 odstotkov je delo vlade ocenilo kot neuspešno

Delo vlade Mira Cerarja, ki opravlja tekoče posle, je kot uspešno ocenilo 28,2 odstotka vprašanih. Delo vlade Mira Cerarja, ki opravlja tekoče posle, je kot uspešno ocenilo 28,2 odstotka vprašanih. Foto: Ana Kovač Ocena dela vlade se v primerjavi z aprilskim merjenjem ni bistveno spremenila. Da vlada tekoče posle opravlja uspešno, je tako ocenilo 28,2 odstotka vprašanih, da pa je pri svojem delu neuspešna, je menilo 63,5 odstotka.

Izmed tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot uspešno, bi 29 odstotkov anketirancev kot premierja najraje videlo Mira Cerarja, 22 odstotkov pa prvaka SD in trenutnega kmetijskega ministra, ki opravlja tekoče posle Dejana Židana. Med nezadovoljnimi z delom vlade bi si 27 odstotkov vprašanih na čelu vlade želelo predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo, 20 odstotkov pa kamniškega župana Marjana Šarca, je zapisano na spletni strani Dnevnika.

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi je za časnik Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija pripravila Ninamedia. Opravljena je bila med 7. in 10. majem, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 85
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin