Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2017,
19.07

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

napad volkovi

Torek, 28. 11. 2017, 19.07

6 let, 4 mesece

Volkovi napadli le 50 metrov od mladinskega zdravilišča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Na Rakitni je v noči na ponedeljek trop volkov dobesedno sredi vasi napadel dve košuti. Dogodek ne bi bil nič posebnega, če kadavra košute ne bi našli samo 50 metrov od mladinskega zdravilišča, je poročal Planet TV. Domačini pravijo, da so se volkovi vrnili tudi sinoči. Lovci so ogorčeni. Sprašujejo se, kaj se mora zgoditi, da bo ministrstvo odobrilo odstrel.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Na sankališču za mladinskim klimatskim zdraviliščem na Rakitni so zjutraj domačini našli jasno vidne krvave sledi. Kadaver košute so že včeraj odstranili lovci. Za bližnjim drevesom je ostala drobovina.

Košuti je na travnik ob vasi privabila jablana. Volkovi so eno pokončali, druga je ranjena zbežala v vas in za seboj pustila krvave sledi. Ustavila se je pred hišo Jožeta Kržiča. Kmet pa je volkove slišal tudi sinoči, je povedal lovcu Marjanu Šivicu.

V lovski družini Rakitna krdela volkov na tem območju ne pomnijo že leta.

"Mogoče je kdaj šel trop mimo ali pa se je pojavil kak volk, ampak da bi mi to opazili, tega ni bilo zagotovo že več kot 20 let," je bil začuden Marjan Šivic.

Pred časom so se že spravili na drobnico

volkovi | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Zdaj naj bi bili na območju Rakitne vsaj dve krdeli. V preteklosti so volkovi že pokončali drobnico. Kržič zato svojo živino ponoči redno zapira v hlev. Lovci se sicer dobro zavedajo, da je za ravnovesje v naravi potreben tudi volk.

Šivic upa, da se bodo birokrati v Ljubljani zganili in odredili odstrel, da se v naravi vzpostavi ravnovesje. In čeprav se volkovi običajno ne spravijo na človeka, bi se moral na okoljskem ministrstvu rdeči alarm prižgati tudi zaradi otrok v zdravilišču.

V zdravilišču dogodkov niso želeli komentirati. o napadu volkov, ki se je zgodil le nekaj deset metrov od njihove stavbe, sploh niso bili obveščeni.

 

Ne spreglejte