SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vojaški vikar Plut: Čas je, da drugo svetovno vojno končamo

1

termometer

Vojaški vikar Jože Plut je povedal, da z morebitnim somaševanjem v Rovtah nima težav, da pa ga na dogodek ne bo, ker zaradi drugih obveznosti ne utegne.

Enako bi, kot je dejal, maševal na maši na Osankarici, kjer je padel Pohorski bataljon, če bi le imel to možnost. "Čas je namreč, da drugo svetovno vojno končamo," pravi.

Plutovo somaševanje ujezilo zvezo združenj borcev V zadnjem času so se namreč pojavile polemike o tem, ali lahko Plut, ki je duhovnik in hkrati tudi javni uslužbenec, somašuje na maši, ki jo v okviru slovesnosti ob 20. obletnici postavitvi farne plošče, 70. obletnici domobranstva in dnevu spomina na žrtve totalitarizmov konec tedna v Rovtah pripravljata Spominski odbor farnih plošč župnije Rovte in KS Rovte. Organizatorja sta ga namreč navedla kot somaševalca na maši, ki bo potekala v nedeljo.

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB so tako v pismu, naslovljenem na obrambnega ministra Romana Jakiča, zapisali, da bi bilo Plutovo somaševanje popolnoma neprimerno, saj da je plačan od države in zato predstavlja njeno čast in dostojanstvo, s svojo prisotnostjo pa da bi legitimiral proslavljanje slovenskega domobranstva.

"Treba je moliti za vse umrle" V Odboru za pravično in solidarno družbo pa so od vlade zahtevali, da se opredeli "do udeležbe državnega uslužbenca na prireditvi, ki slavi domobransko gibanje". Kot so navedli, namreč "nikakor ne smemo in ne moremo dovoliti ideološkega potvarjanja zgodovine".

Vse dileme je razrešil Plut, ki je povedal, da se maše (to bo daroval Janez Juhant) ne bo udeležil, saj ima druge obveznosti. Hkrati je tudi povedal, da bi na maši somaševal, če bi le utegnil, "ker je treba moliti za vse umrle, ne glede na to, kje in kako so umrli". "To je namreč naše duhovniško delo," dodaja.

Plut nima težav z maševanjem na Osankarici Na vprašanje, kako se je znašel na vabilu za slovesnost, pojasnjuje, da so se z organizatorji o njegovi udeležbi zgolj dogovarjali, sam pa jim je dejal, da bo prišel, če bo utegnil. "Oni pa so me vseeno navedli na vabilu. Zakaj, ne vem. Verjetno z namenom, da bi prišlo še kaj več ljudi," je dejal in dodal, da njegova udeležba z njim ni bila usklajena.

Sam sicer poudarja, da z udeležbo na omenjeni maši, če bi le utegnil, nima težav, kot tudi ne s tem, če bi bilo treba imeti mašo na Osankarici na Pohorju, kjer je padel Pohorski bataljon. "Na Osankarico grem vsako leto in tam molim, bi pa tudi maševal, če bi bilo to možno," pravi. Ob tem pa dodaja: "Čas je, da drugo svetovno vojno končamo."

Vikar na pogovoru pri ministru Jakiču Na ministrstvu za obrambo so v zvezi z morebitnim Plutovim somaševanjem v Rovtah povedali le, da sta imela minister Jakič in Plut pogovor, na katerem sta se pogovarjala o vojaškem vikariatu, del razgovora pa sta namenila tudi Plutovi morebitni udeležbi na slovesnosti v Rovtah. Na vprašanje, kaj sta se dogovorila v zvezi s tem, pa na ministrstvu niso odgovorili.

Omenjena slovesnost v Rovtah bo sicer potekala soboto in nedeljo, na njej pa bo zbranim v nedeljo spregovoril tudi predsednik SDS Janez Janša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin