Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2018,
10.56

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

vodja Državni zbor stanovanja

Četrtek, 28. 6. 2018, 10.56

5 let, 9 mesecev

Vodja kabineta predsednika DZ ostaja Katarina Ratoša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
državni zbor parlament | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je na današnji seji potrdila predlog razpisa za oddajo službenih stanovanj, ki jih bodo lahko najeli poslanci in generalni sekretar DZ. Rok za oddajo prijav se bo iztekel 12. julija. Komisija je tudi podprla predlog predsednika DZ Mateja Tonina, naj bo vodja predsednikovega kabineta še naprej Katarina Ratoša.

Tonin je v utemeljitvi predloga poudaril, da je Ratoša v kabinetu predsednika DZ zaposlena že od leta 2005 in je kabinet vodila tudi pri nekaterih prejšnjih predsednikih. Na tem mestu je bila tudi pri Toninovemu predhodniku Milanu Brglezu.

Prav tako je mandatno-volilna komisija (MVK) pritrdila prošnji poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže, da poleg poslanske funkcije največ do ene petine polnega delovnega časa opravlja še delo zdravnika specialista.

Trendi Kruh in vino: ko Tomaž Kavčič pride v Brda

DZ ima na voljo 49 službenih stanovanj

DZ ima za oddajo na voljo 49 službenih stanovanj različnih velikosti. Za najem bodo lahko zaprosili poslanci, ki živijo več kot 60 kilometrov najbližje cestne razdalje od sedeža DZ, torej od središča Ljubljane.

Pri dodelitvi se, kolikor je mogoče, upošteva želja prosilca po velikosti in lokaciji stanovanja. Poslanec lahko najeto stanovanje vrne tudi pred iztekom mandata ali pa zaprosi za stanovanje tudi med mandatom, ki ga dobi, če je stanovanje na voljo.

Poslanec se lahko v dodeljeno stanovanje vseli po podpisu najemne pogodbe, ki jo skleneta poslanec in v imenu najemodajalca generalni sekretar DZ. Najemna pogodba določa, da mora najemnik najemodajalcu vrniti izpraznjeno stanovanje v 15 dneh po prenehanju mandata, razen v primeru, da je bil poslanec znova izvoljen.

Če se zgodi, da stanovanja ostanejo nezasedena, jih lahko najamejo funkcionarji drugih organizacij.

cesta Zala Godovič Idrija
Avtomoto Zaprli bodo prometno žilo, rdeča luč tudi za rešilce

Poleg najemnine plačujejo mesečno obrabnino

Službena stanovanja so velika od 19 do 69 kvadratnih metrov. Najemniki poleg najemnine plačujejo mesečno obrabnino za opremo v stanovanju, pri njenem določanju se upoštevata starost in obrabljenost pohištva. Najemnik plača tudi delež skupnih obratovalnih stroškov in redne stroške.

Skupna vsota najemnine in obrabnine za najmanjše stanovanje znaša 90 evrov, od tega je 72 evrov najemnine in 18 evrov obrabnine. Za stanovanje v velikosti 66 kvadratnih metrov pa mora poslanec plačati 240 evrov najemnine in 60 evrov obrabnine.

Prijave za najem stanovanja morajo do omenjenega 12. julija oddati tudi poslanci, ki so bili znova izvoljeni in so najeli stanovanje v prejšnjem mandatu. Kot je pojasnil predsednik MVK Jože Tanko (SDS), je takih poslancev osem.

Amine Gülşe
Trendi To je lepotica, ki greje posteljo znanemu nemškemu nogometašu #video #foto
Umor, smrt, žrtev, truplo
Novice Japonce pretresel zahrbten umor znanega računalničarja
Francija, mesar, mesnica
Novice Francoski mesarji policistom: zaščitite nas pred veganskimi aktivisti!
Ne spreglejte