Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2024,
21.43

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Trajnost električna energija vetrnica Zeleni prehod Zeleni prehod

Sreda, 20. 3. 2024, 21.43

1 mesec, 1 teden

Vlada za spodbujanje vetrne energije občinam naproti z nadomestilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Vetrnica | Foto STA

Foto: STA

Vlada je danes izdala uredbo o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav. Z njim želi pospešiti uporabo vetrne energije v Sloveniji, ki je trenutno zanemarljiva, večji projekti pa po pravilu naletijo na nasprotovanje občin in lokalnega prebivalstva. Predvidena višina nadomestila je 200.000 evrov za en megavat.

Medtem ko je Slovenija, kot je nedavno spomnil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, v zadnjih dveh letih po inštalirani moči dodala več sončne energije kot prej v 20 letih in se je skupna moč sončnih elektrarn samo lani povečala z nekaj manj kot 700 megavatov na blizu 1100 megavatov, je napredek pri vetrni energiji kljub potencialu neznaten. Trenutno so v Sloveniji zgolj tri vetrnice, umeščanje velikih vetrnih polj pa je zaradi nasprotovanja v lokalnem okolju praviloma velik izziv.

Vlada se želi s tem spopasti tudi prek danes sprejete uredbe, ki temelji ne zakonu o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije. Ta določa, da vlada podrobneje predpiše višino in plačevanje nadomestila za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav za občino, v katerih so takšne naprave postavljene, ter namene, za katere ga lahko občina porabi, so pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Nadomestila le za večje vetrnice

Enkratno nadomestilo se občini izplača po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja, vezano pa je na inštalirano moč naprave, ki je priključena v omrežje. Nadomestilo znaša 200.000 evrov na en megavat (MW) inštalirane moči, za naprave, manjše od enega MW, pa nadomestila ne bo. Nadomestila se bodo tako podeljevala le za večje vetrne proizvodne naprave.

Uredba poleg predpisane višine nadomestila določa tudi, kako poteka plačevanje nadomestila ter namene, za katere občina lahko porabi sredstva. Občina nadomestilo lahko porabi za opravljanje nalog za zadovoljevanje potreb svojih prebivalcev.

Bojan Kumer
Novice Strokovnjaki o plinu kot nenadomestljivem gradniku zelenega prehoda

Ker gre v primeru vetrnih proizvodnih naprav lahko tudi za vetrna polja, sestavljena iz več ločenih vetrnih generatorjev (oziroma vetrnic), obstaja verjetnost, da v okviru ene proizvodne naprave posamezne vetrnice stojijo na območju dveh ali več občin. V tem primeru so vse občine, na območju katerih stojijo vetrnice, upravičene do nadomestila, ki se odmeri v sorazmernem deležu glede na inštalirano moč posameznih vetrnic, so še pojasnili na ministrstvu.

Nadomestilo se plača iz sredstev za izvajanje podpor, s katerimi upravlja center za podpore. To vlogo igra družba Borzen, sicer regulator energetskega trga.

Ne spreglejte