Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2024,
21.59

Osveženo pred

9 ur, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

plaz vlada škoda stanovanja poplave

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 21.59

9 ur, 28 minut

Šesti sklop predplačil za obnovo poškodovanih stanovanj

Vlada za obnovo stanovanj po poplavah tokrat 1,1 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Poplave, Luče | Pri pripravi seznama upravičencev do predplačil so upoštevali z zakonom določena merila in podatke, prejete iz spletne aplikacije Ajda, ter podatke katastra nepremičnin. | Foto STA

Pri pripravi seznama upravičencev do predplačil so upoštevali z zakonom določena merila in podatke, prejete iz spletne aplikacije Ajda, ter podatke katastra nepremičnin.

Foto: STA

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s seznamom upravičencev do šestega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih avgusta lani. V tokratnem paketu bo predplačilo izplačano 201 upravičencu v skupnem znesku 1,1 milijona evrov. Finančna uprava bo sredstva nakazala v prihodnjih dneh.

V šestem sklopu predplačil so večinoma lastniki poškodovanih stanovanj in hiš, pri katerih je pridobivanje podatkov o upravičenosti do predplačila oziroma podatkov za nakazilo predplačila trajalo dlje časa (na primer zaradi neurejenih vpisov v zemljiški knjigi, napačnih bančnih računov, neurejeni EMŠO in npodobno), so po dopisni seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Kot so dodali, je 30 takšnih, katerih objekti so bili predhodno v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe predvideni za odstranitev, pozneje pa so jih s seznama umaknili. Pri pripravi seznama upravičencev do predplačil so upoštevali z zakonom določena merila in podatke, prejete iz spletne aplikacije Ajda, in podatke katastra nepremičnin.

Do zdaj izplačanih 33,5 milijona evrov predplačil

Predplačilo se v skladu z zakonom za posamezno stanovanje lastniku stanovanja izplača v višini 20 odstotkov predhodno ocenjene škode, če ta znaša več kot šest tisoč evrov. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi obsega poškodovanih stanovanjskih objektov po pojasnilih vlade ni bilo mogoče hkrati zagotovitvi celovitega seznama vseh upravičencev, zato je ministrstvo za naravne vire in prostor podatke obdelalo v več delih oziroma sklopih.

Do zdaj so v petih sklopih izplačali 33,5 milijona evrov predplačil skupaj 7243 upravičencem. S šestim paketom bo skupni znesek predplačil 34,6 milijona evrov za 7444 upravičencev.

požar portorož
Novice Požar ob promenadi v Portorožu gasilo skoraj sto gasilcev #foto #video
Ljubno ob Savinji, poplave, Nataša Pirc Musar, obisk
Novice DZ sprejel novelo interventnega zakona po avgustovski ujmi
Poslovna cona Arnovski gozd
Novice Material z deponije pri Žalcu ni nevaren
Ne spreglejte