Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 3. 2020,
11.09

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Koronavirus potniški promet Vlada Republike Slovenije

Nedelja, 15. 3. 2020, 11.09

4 leta, 1 mesec

Brniško letališče ostaja odprto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Letališče Jožeta Pučnika Brnik. | Foto STA

Foto: STA

V skladu z dogovorom na včerajšnji seji kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je vlada sprejela Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov po državi. Brniško letališče ostaja (za zdaj) odprto. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je ob tem pozval k razumevanju in strpnosti državljanov.

Karantena. Ljubljana.
Novice Slovenija se začasno ustavlja

Vlada Republike Slovenije s tem odlokom začasno prepoveduje javni prevoz potnikov v Republiki Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob polnoči.

S ponedeljkom bo začasno ustavljen avtobusni in železniški javni potniški promet po vsej državi. Avtotaksi prevozi bodo še naprej dovoljeni, če voznik pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

Taksiji kot edino prevozno sredstvo znotraj mest

Kot je za oddajo 24ur dejal novi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, je sprejeti ukrep nujen za zajezitev novega koronavirusa. "Vem, da bo marsikomu težko, a to je nujen korak zato, da prihranimo človeška življenja. Da bo čim manj obolelih in da omejimo okužbo," je povedal in hkrati pozval državljane in državljanke, da resno jemljejo proces v času, ko se vlada bori z izbruhom koronavirusa. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. | Foto: STA , Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: STA ,

Ker pa je še veliko takih, ki bodo, kljub pozivu stroke, ki svetuje umik iz javnih površin, primorani hoditi v službo, pa minister predlaga, da se za skupen prevoz na delo dogovorite bodisi s člani družine ali ostalimi kolegi. "Tisti, ki lahko delajo doma, imajo že sedaj navodila, da lahko opravljajo svoje obveznosti od tam. Tisti, ki pa morate v službo, pa se okoli prevoza poskušajte dogovoriti s preostalimi družinskimi člani," je minister dejal v oddaji.

Brniško letališče še obratuje

Ker pa je vlada iz ukrepa izvzela taksi službe, lahko prebivalci za prevoz pokličete tudi te. "Ob tem še enkrat poudarjam, da je nujno, da se ponudniki taksisti ustrezno opremijo," je izpostavil Vrtovec in še ocenil, da je to edina pot, ki bo omogočala mobilnost znotraj mest. Povedal je tudi, da je v pripravi predlog sprostitve plačila parkirnih mest v manjših krajih za tiste, ki se bodo v službo peljali z lastnimi avtomobili. 

Letališče ostaja odprto. | Foto: Bor Slana Letališče ostaja odprto. Foto: Bor Slana

Vrtovec je za oddajo 24ur še potrdil, da brniško letališče za zdaj ostaja odprto. Kot je dejal, krizni štab vse odločitve sprejema sproti - glede na dano situacijo in da bo za slovenske državljane, ki so v tujini, poskrbljeno, da se bodo lahko vrnili nazaj v domovino. "Skrbimo tudi za tuje državljane, ki se trenutno nahajajo v Sloveniji. Lahko se bodo vrnili v svoje matične države - bodisi če so vozniki tovornih vozil ali drugi," je za konec še sklenil. 

Prepovedan je tudi prevoz z žičnicami in vzpenjačo

Sprejeti odlok prepoveduje še prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami. Ta prepoved ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja in za osebe, ki so pred uveljavitvijo tega odloka opravile prevoz z napravami iz prejšnjega odstavka in se vračajo nazaj po uveljavitvi tega odloka. Tudi v tem primeru morebitne druge izjeme odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Preberite tudi:

Osnovna šola
Novice V ponedeljek se zapirajo vsi vrtci in šole po državi #video
LPP
Novice V ponedeljek se bo po Sloveniji ustavil javni promet
Ne spreglejte