Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 3. 2020,
23.26

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

77

Natisni članek

Koronavirus

Sobota, 14. 3. 2020, 23.26

4 leta, 1 mesec

V ponedeljek se bo po Sloveniji ustavil javni promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

77

LPP | Foto STA

Foto: STA

Krizni štab za obvladovanje koronavirusa je odločil, da bodo v ponedeljek začasno ustavili javni promet po vsej državi, obeta se tudi prepoved obratovanja lokalov, že v nedeljo pa se bodo sestali z direktorji vseh bolnišnic in zdravstvenih domov. Krizni štab je dobil tudi uradnega govorca, to je postal Jelko Kacin.

Bolniška postelja
Novice Koronavirus je v Sloveniji terjal prvo smrtno žrtev

Novi obrambni minister Matej Tonin je po seji dejal, da so sprejeli nove ukrepe za omejitev javnega življenja, "predvsem, kar se tiče lokalov in javnega prometa". S ponedeljkom bo začasno ustavljen avtobusni in železniški javni potniški promet.

Ta se bo popolnoma ustavil v noči z nedelje na ponedeljek, enako velja za obratovanje gondol. Izjema bodo taksi prevozi za najnujnejše stvari, je ob odhodu pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. "Zaustavitev javnega prometa je nujen ukrep, če želimo učinkovito zajeziti okužbo," je poudaril.

Omenjajo zaprtje lokalov, a ni jasno, kdaj naj bi ukrep začel veljati

Eden od ukrepov boja proti koronavirusu bo tudi prepoved obratovanja lokalov, je napovedal zdravstveni minister Tomaž Gantar, a ni razkril, kdaj naj bi začela veljati.

Jelko Kacin je postal uradni govorec kriznega štaba

Za nedeljo pa je napovedan sestanek kriznega štaba z direktorji vseh bolnišnic in zdravstvenih domov. To je napovedal Jelko Kacin, novi uradni govorec vladnega kriznega štaba, ki je podobno vlogo opravljal med osamosvojitveno vojno - takrat je tiskovne konference vodil kot minister za informiranje.

Jelko Kacin bo vodil komuniciranje vladnega kriznega štaba o koronavirusu. | Foto: STA , Jelko Kacin bo vodil komuniciranje vladnega kriznega štaba o koronavirusu. Foto: STA ,

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je po seji za Odmeve na Televiziji Slovenija ponovila, da ni pričakovati, da bi v Sloveniji prišlo do izpada kakih pomembnih prehrambenih izdelkov.

Pivčeva napovedala nadzor v trgovinah

Kot potencialen problem pa je označila dejstvo, da prodajalci v trgovinah delajo brez zaščitnih mask in rokavic ter da kupci očitno ne upoštevajo higienskih priporočil za preprečevanje širjenja virusa. Kot je pojasnila, se o tem pogovarjajo tudi s trgovinsko zbornico, na seji kriznega štaba pa so spregovorili tudi o možnosti zaostritve ukrepov ter uvedbi kontrol nad izvajanjem preventivnih ukrepov.

"V prihodnjih dneh je pričakovati kontrole. Morda tudi ukrepe, s katerimi bomo striktno predpisali uporabo zaščitnih ukrepov," je napovedala Pivčeva.

Trgovina, koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Šole in vrtci bodo zaprti vsaj dva tedna

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je še pred začetkom seje kriznega štaba dejala, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi zaprti do nadaljnjega, zanesljivo dva tedna, če bo treba, pa še dlje. "Ne gledamo na čas in na nič drugega kot samo na to, da ohranimo zdravje," je dodala.

Preberite še:

Kontejnerji pred UKC Ljubljana
Novice Janša: Ni toliko pomembno število okuženih kot število resno obolelih
Ne spreglejte