Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
30. 5. 2019,
11.12

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

8

Natisni članek

Slovenija vlada Mura hidroelektrarna

Četrtek, 30. 5. 2019, 11.12

4 leta, 10 mesecev

Vlada proti hidroelektrarnam na Muri

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

8

reka Mura | Foto STA

Foto: STA

Vlada se je na današnji seji odločila, da ustavi postopek priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri.

Kot smo poročali že pred časom, so hidroelektrarne na Muri postale nova točka, na kateri se v vladi lomijo kopja.

Mura, protesti
Novice Bo Bratuškova izgubila nov spopad v vladi?

Ustavitev načrtov je predlagalo ministrstvo za okolje in prostor, ki ocenjuje, da bi nadaljevanje postopkov predstavljalo le dodatne stroške in delo.

Da hidroelektrarn na Muri ne bo, je večkrat zagotovil premier Marjan Šarec. Ta odločitev je zapisana tudi v koalicijski pogodbi aktualne vladne koalicije.

Vse lokacije pregradnega objekta okoljsko nesprejemljive

Okoljsko ministrstvo se je za predlog ustavitve postopka odločilo na podlagi študije iz leta 2016, ki je preučila tri možnosti potencialne lokacije pregradnega objekta hidroelektrarne, vse pa da so okoljsko nesprejemljive. Upoštevali so tudi mnenja deležnikov in zaključili, da bi nadaljevanje postopkov pomenilo dodatne stroške in administrativno delo, a bi se končalo z zavrnitvijo.

Unesco je območje Mure razglasil za biosferno območje. Reka s svojimi pritoki spada med biotsko najbogatejša območja v Sloveniji in Evropi ter predstavlja življenjski prostor številnih ogroženih in zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst.

Kampanja Rešimo Muro! pozdravlja vladno odločitev

Nevladne organizacije, združene v kampanji Rešimo Muro!, pozdravljajo odločitev vlade, da ustavi postopek priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri. A to je šele prvi korak, je za STA poudarila Andreja Slameršek iz kampanje.

"Pričakujemo, da bo vlada nadaljevala uresničitev zaveze iz koalicijskega sporazuma. Od vlade pričakujemo, da bo naslednji korak odvzem koncesije za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri," je dodala Slamerškova. Kot je spomnila, je s postopkom za odvzem koncesije februarja začel nekdanji minister Jure Leben, a se je zataknilo v medresorskem usklajevanju.

Dravske elektrarne Maribor lahko terjajo 10 milijonov evrov

Dravske elektrarne Maribor (Dem) in Holding Slovenske elektrarne sta okoljsko ministrstvo, vlado in druge odločevalce pred časom sicer pozvala, da pred kakršnokoli končno odločitvijo glede usode gradnje elektrarn na Muri še enkrat opravijo ustrezna posvetovanja, usklajevanja ter poiščejo rešitev, ki bo najprimernejša in v dolgoročno korist države.

Infrastrukturno ministrstvo pa je opozorilo, da bo ob odvzemu koncesije koncesionar, torej družba Dravske elektrarne Maribor lahko od države terjala povračilo že vloženih sredstev pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Gre za okrog 10 milijonov evrov.

V Dem obžalujejo današnjo odločitev vlade. Družba, ki je v omenjenem projektu nastopala kot investitor in koncesionar, meni, "da je posledica zasledovanja parcialnih interesov enega sektorja - okolja na račun širših družbenih, kmetijskih in podnebno-energetskih ciljev," so kritični.

Ali bodo od države zahtevali vračilo v projekt že vloženih sredstev, niso navedli.

Ne spreglejte