Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 10. 2021,
19.26

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

188

Natisni članek

omejitev gibanja vlada

Ponedeljek, 4. 10. 2021, 19.26

2 leti, 6 mesecev

Ukrepi kot ob Miloševićevem mitingu resnice, v Ljubljani že stojijo ograje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

188

Vlada je pred vrhom EU-Zahodni Balkan na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda za dva dni omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in v Predosljah v okolici Brda pri Kranju. V Ljubljani na določenih mestih že stojijo ograje. Podobne ukrepe je država sprejela leta 1989, da bi preprečila miting resnice Slobodana Miloševića v Ljubljani. Policija bi za zagotovitev varnosti danes lahko ukrepala tudi proti posameznim tihim "organizatorjem" nasilnih dogodkov v zadnjih tednih. 

V Slovenijo prihajajo voditelji držav EU in Zahodnega Balkana, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju. V torek bo neformalna večerja voditeljev članic EU, vrh EU-Zahodni Balkan pa v sredo. Omejitev gibanja policiji omogoča ukrepanje proti skupinam, ki bi se zbirale na območjih, kjer velja prepoved.

Kako bi morala ukrepati vlada za zagotovitev varnosti ob vrhu EU-Zahodni Balkan?

  • Ostreje.
    73,76 %
    16512 glasov
  • Ukrepa dobro.
    1,93 %
    433 glasov
  • Bolj blago.
    1,13 %
    253 glasov
  • Nič.
    23,18 %
    5189 glasov
Oddanih 22387 glasov

Ko Stevanović grozi ...

Po neuradnih podatkih pa bi lahko policija zaradi varnostnih razlogov danes ukrepala tudi proti več posameznikom, ki so sodelovali pri organizaciji nasilnih dogodkov v zadnjih tednih. Ali bo med temi tudi voditelj stranke z imenom, ki spominja na čase mitingov resnice Slobodana Miloševića, Zoran Stevanović, še ni jasno. Med koncem tedna je Stevanović k nasilju spodbujal s sporočilom, da "je ljudstvo vedno bolj jezno, čeprav pozivamo k mirnosti ter vnašamo ljubezen in slogo. Kako številčni protesti bodo v prihodnosti, koliko jeze bo združene v ljudeh in kje se bodo odvijali, je odvisno samo od Vas, članov aktualne vlade. Ne pozabite, da se bodo v naslednjem tednu, v torek in sredo odvijala pomembna zasedanja na Brdu (EU-Zahodni Balkan), blokada Slovenije pa verjetno ni slika, ki bi jo radi poslali v svet."

Podobna spretnost, da je druge obtoževal za lastno politiko, je bila nekoč značilna za srbskega šefa zveze komunistov Slobodana Miloševića. V preteklosti so bili protesti, na katere je vabil Stevanović, že zelo nasilni, nazadnje so v Ljubljani za nekaj časa blokirali promet celo na ljubljanski obvoznici, policija pa je nato protestnike razgnala z vodnim topom.

V Ljubljani so, ponekod že od sinoči, postavljene kovinske ograje. Območje gibanja je omejeno na  Miklošičevi cesti, pred hotelom InterContinental, na Trgu republike, Prešernovem trgu in tudi pred parlamentom. | Foto: Ana Kovač V Ljubljani so, ponekod že od sinoči, postavljene kovinske ograje. Območje gibanja je omejeno na Miklošičevi cesti, pred hotelom InterContinental, na Trgu republike, Prešernovem trgu in tudi pred parlamentom. Foto: Ana Kovač

Zoran Stevanović
Novice Zoran Stevanović grozi državi: Ne pozabite, kaj je v torek

Zakon o nalogah in pooblastilih policije v 9. členu predvideva, da lahko vlada ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda na predlog ministra za notranje zadeve naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na nekaterih območjih, krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

Ukrep sme trajati največ sedem dni, izvajanje ukrepa pa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen, piše v zakonu. Sklep vlade o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda je bil že objavljen v uradnem listu, veljati bo začel v torek. Omejitev gibanja naj bi glede na sklep vlade veljala v torek in sredo.

Prvič v zgodovini samostojne Slovenije

Odredba je dokončna. Zoper odredbo je dopustno vložiti tožbo na upravno sodišče, ki o njej odloča prednostno. Tudi vrhovno sodišče o morebitni pritožbi zoper sodbo upravnega sodišča odloča prednostno, še navaja zakon.

Omenjeni člen zakona, ki začasno za dva dni omeji gibanje na posameznih območjih, je uporabljen prvič v samostojni Sloveniji. 

Zoran Stevanović
Novice Stevanović na pogovor k Pahorju brez maske #foto #video

Policija opozarja morebitne udeležence shodov

Z generalne policijske uprave so sporočili, da so v zadnjih dneh seznanjeni z informacijami o načrtovanih javnih shodih v Ljubljani in okolici. "Nobeden od teh javnih shodov doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa zakon o javnih zbiranjih. Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti," so sporočili z generalne policijske uprave (GPU).

Fotogalerija
1 / 9

Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe.

Omejeno gibanje na določenih mestih

Policisti opozarjajo, da bo zaradi zagotovitve varnosti omejeno gibanje na določenih mestih. Območje shoda bo videonadzorovano. Opozarjajo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov (npr. pirotehnična sredstva, palice, orodje). Zaradi varnosti udeležencem odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki.

"Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda," pojasnjujejo na GPU.

Janez Janša
Novice Janša odgovoril na grožnje: Nikjer drugje osrednji mediji iz takšnih ne delajo herojev

Udeležencem shodov svetujejo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi).

Ograje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočajo, da se takoj umaknejo na varno po najkrajši poti v smeri, kjer ni nasilnih protestnikov. "Tudi v primeru tako hudih kršitev, da bi morala policija javni shod razpustiti in ukazati izpraznitev prostora shoda, naj udeleženci to spoštujejo. Z umikom oziroma izpraznitvijo prostora bodo policistom omogočili učinkovito izvedbo njihovih nalog, obenem pa pripomogli k čim hitrejši vzpostavitvi javnega reda in miru ter odpravi vseh vrst ogrožanj," so še sporočili.

Ne spreglejte