Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ministrstvo sredstva

Petek, 6. 6. 2014, 13.03

8 let

Vlada naj bi ministrstvu za izobraževanje vrnila 70 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ministrstvu za izobraževanje so bili presenečeni nad četrtkovim sklepom vlade, s katerim je visokemu šolstvu odvzela 80 milijonov evrov, je dejal državni sekretar na ministrstvu Aljuš Pertinač.

Med novinarsko konferenco pa je Pertinač prejel sporočilo, da naj bi jim vlada danes na dopisni seji vrnila 70 milijonov evrov.

Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Pertinač, je vlada, ki opravlja tekoče posle, s sklepom prerazporedila 81,5 milijona evrov v proračunsko rezervo, od tega je 80 milijonov evrov ministrstvo za finance vzelo s postavk ministrstva za izobraževanje.

Zakaj je prišlo do začasnega znižanja sredstev na ministrstvu ne vedo Po Pertinačevih besedah bi se po vladnem sklepu na postavki dejavnost visokega šolstva sredstva znižala kar za 77,7 milijona evrov oz. za skoraj 33 odstotkov. Zakaj je do tega prišlo, pa na ministrstvu za izobraževanje ne vedo.

Minister Jernej Pikalo je na dopustu v tujini, a je kljub temu pisal finančnemu ministru Urošu Čuferju, naj mu do torka, ko bo v službi, sporoči, kako si zamišlja, da bo ministrstvo izpolnjevalo svoje zakonske obveznosti. Znižanje bi namreč pomenilo, da univerzam in drugim visokošolskim zavodom denarja za pokrivanje zakonskih obveznosti oz. za plače okoli 7500 zaposlenih ter za nujne stroške za izvajanje študijskih programov ne bi mogli zagotoviti za najmanj štiri mesece oz. od septembra do decembra.

Poleg tega bi bil javni zavod Arnes ob četrtino sredstev za svoje delovanje, manj denarja bi bilo tudi za računalniško opismenjevanje in informatiko, kar bi prizadelo več kot 50.000 učencev in dijakov. Za ministrstvo bi bilo še posebej boleče, če bi se sredstva za promocijo izobraževalne dejavnosti znižala za 80.000 evrov. Ta denar je po besedah državnega sekretarja namenjen promociji poklicnega in strokovnega izobraževanja, da bi se mladina v večji meri odločila za tovrstno izobraževanje, k čemur jih poziva tudi Evropska komisija.

Vrnili naj bi približno 70 milijonov evrov Med novinarsko konferenco pa je Pertinač dobil informacijo, da je bila sklicana dopisna seja vlade, po kateri se določen delež sredstev ministrstvu za izobraževanje vrača. Natančnih podatkov sicer še nima, a se govori, da naj bi jim vrnili približno 70 milijonov evrov.

"Na ministrstvu pozdravljamo to odločitev, če bo to res. A še vedno ob zmanjšanju proračuna za 10 milijonov evrov ostaja vprašanje, zakaj ministrstvo za finance meni, da je ravno visoko šolstvo tisti del, kjer je potrebno sredstva jemati, zakaj se predhodno z nami ni usklajevalo in zakaj so to naredili s sklepom vlade, ki je po našem mnenju nezakonit," je dejal Pertinač.

V zvezi z informacijo, da naj bi šlo za napako, je Pertinač pojasnil, da ni bila tiskarska napaka. Po seji vlade so dobili gradivo, v katerem je točno navedeno, koliko sredstev se s katere postavke prerazporeja. "Torej za tovrstno napako ni šlo in tudi iz komunikacij s kolegi s finančnega ministrstva ni bilo rečeno, da gre za kakršnokoli napako," je še povedal Pertinač.

Ne spreglejte