Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2018,
17.01

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Peter Pogačar pogajanja s sindikati javnega sektorja 2018 sindikati vlada

Petek, 16. 11. 2018, 17.01

5 let, 5 mesecev

Vlada in sindikati o še nekaterih odprtih vprašanjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Peter Pogačar | Foto STA

Foto: STA

V novem krogu pogajanj se je popoldne z vladno stranjo najprej sestal šolski sindikat Sviz, ki sta ga po dobri uri za pogajalsko mizo zamenjala dva zdravstvena sindikata. Kot je pojasnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, so se sporazumeli o višjem regresu za najslabše plačane, a pogajanja še niso pri koncu.

Kot je dejal glavni vladni pogajalec Peter Pogačar, je današnji krog pogajanj namenjen predvsem razčiščevanju še nekaterih odprtih vprašanj. So pa ta seveda ključnega pomena, je dodal.

Ocena, ali so s sindikati bližje dogovoru ali ne, bi bila v tem trenutku preuranjena, saj je na pogajanjih tako, da "dokler ni vse usklajeno, ni nič usklajeno", je pred srečanjem s sindikati še dejal Pogačar.

Branimir Štrukelj
Novice Vladni pogajalci skoraj 11 ur sedeli s sindikati javnega sektorja #video

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je ob prihodu izrazil upanje, da je vlada danes prišla s pozitivnimi predlogi, ki bi jim omogočili, da se približajo koncu pogajanj.

Po srečanju je Štrukelj pojasnil, da tudi po današnjih pogovorih še niso pri koncu. Ostali so odprti datumi uveljavitve ukrepov in "še eno pomembno vsebinsko vprašanje, ki ga mora vlada proučiti", je dejal. Pojasnil je, da se to vprašanje veže zlasti na prenovo strokovnih napredovanj.

So se pa dogovorili, da se za tiste, ki prejemajo minimalno ali nižjo plačo pri regresu še v letošnjem letu izplača razlika med tem, kolikor so letos dobili, in tem, kolikor je Sviz zahteval v stavkovnih zahtevah. Po Štrukljevih besedah gre za 200 evrov.

Sobotni koalicijski vrh bo ponudil več odgovorov

Glede nadaljevanja pogajanj je dejal, da bo treba počakati sobotni koalicijski vrh, na katerem se bodo prav tako seznanili s potekom pogajanj, in da se bodo po njem dogovorili o nadaljevanju.

Kar pa zadeva razmerja med samimi sindikati, je Štrukelj pred začetkom pogajanj dejal, da so sami od vsega začetka zagovarjali stališče, da se o skupnih vprašanjih, kot so datumi uveljavitve ukrepov in orientacijska delovna mesta, dogovarjajo skupaj. A je bila želja koordinacije stavkovnih odborov skupine sindikatov, da se pogovarjajo ločeno.

"Mi smo trdno prepričani, da je treba ta vprašanja na koncu skupaj zapreti, kajti drugače sploh ne gre," je poudaril in dodal, da bi si želel, da ne bi prišli v podobno situacijo kot spomladi, da bi "en drugemu preprečili, da bi prišli do izboljšanja plač". Takrat je namreč po Štrukljevih besedah ena skupina šolnikom preprečila, da bi uresničili tista izboljšanja, o katerih so se z vlado že dogovorili.

Pogajanj se sicer hkrati s Svizom udeležujejo tudi predstavniki Sindikata delavcev v pravosodju. Kot je dejal predsednik sindikata Tomaž Virnik, pa se z njimi dejansko skorajda nimajo časa ukvarjati in na svoje zahteve niso dobili niti enega odgovora.

Vukadinovič: Stavka bolj verjetna kot kdajkoli

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je današnja pogajanja zapustil z ugotovitvijo, da je stavka bolj verjetna kot kdaj koli. Stavkovne aktivnosti že krepijo tudi v skupini sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, ki je stavko prestavila na 5. december, ko bodo stavkali tudi nekateri drugi sindikati.

Vukadinovič je bil po pogajanjih z vladno stranjo kritičen do ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj da je podalo takšen protipredlog, s katerim bi se delavcem razmere celo poslabšale, medtem ko vsa druga ministrstva svoje javne uslužbence v njihovih zahtevah vsaj načeloma podpirajo.

Če bo prišlo do stavke, ki je po njegovih besedah zdaj že bistveno bolj verjetna, kot je bila kdajkoli, bodo postavili dodatno stavkovno zahtevo, da se kot objektivno odgovorno razreši resorno ministrico Ksenija Klampfer.

Kot je pojasnil, gre za urejanje delovnega časa in nadomestil v času praznika, ko zaposleni "ne dobijo ustreznih nadomestil in se jim celo pobira ure iz preteklega obdobja, celo iz preteklega leta".

Pri delu z dementnimi pa je po Vukadinovičevih besedah njihova zahteva, da se v kolektivni pogodbi črta 23-odstotni prag za pridobitev nadomestila za delo z dementnimi. Tako bi namreč do nadomestila prišli tudi tisti, ki z dementnimi delajo manj časa.

Ne spreglejte