SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vladni pogajalci skoraj 11 ur sedeli s sindikati javnega sektorja #video

0,26

termometer

Vlada in sindikati javnega sektorja so tudi danes nadaljevali ločena pogajanja o stavkovnih zahtevah. Kot zadnji danes so z vladnimi pogajalci dobre štiri ure sedeli predstavniki skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, a po koncu izjav niso dajali.

Vladni pogajalci so se sicer pred tem ločeno sestali tudi s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter s Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

V izjavah o vsebini dosedanjih pogajanj so na obeh straneh zadržani. So pa danes za pogajalsko mizo sedeli dlje kot ob prejšnjih srečanjih. Vlada je sindikatom v nekaterih točkah prišla naproti, a težava naj bi bila tudi v razlikah med posameznimi stavkovnimi skupinami. Če bi namreč vladna stran prisluhnila zahtevam nekaterih stavkovnih skupin po dvigih plač na posameznih delovnih mestih, je to lahko težava pri drugih, ki zase zahtevajo enako.

Branimir Štrukelj Novice Štrukelj ostaja na čelu sindikatov javnega sektorja

Omenjena delovna mesta bi namreč odstopila od enotnega predloga, da bi zaposlenim do 26. plačnega razreda dvignili plače za en plačni razred, večini zaposlenih nad 26. plačnim razredom za dva plačna razreda, za tri pa tistim z magisterijem znanosti, doktoratom in specializacijo.

Naj bi pa vladna stran danes nekoliko zbližala stališča z zdravstvenima sindikatoma ter še nekoliko popustila pri dodatkih. Pogajanja s tema sindikatoma bodo vladni predstavniki nadaljevali v sredo, ko se sicer sestanejo še s policijskima sindikatoma.

S Počivavškovimi sindikati pa bodo predvidoma pogajanja nadaljevali v petek, a naj bi bilo to odvisno tudi o četrtkove seje vlade in tega, kaj bodo odločili ministri. Več o tem, kaj konkretno bodo imeli na mizi, pa niso razkrili.

Štrukelj: Pogajanja ta trenutek na najbolj občutljivi točki

Pogajanja so ta trenutek na najbolj občutljivi točki, je po srečanju z vladno pogajalsko skupino dejal glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Konkretnejših pojasnil ni dajal, saj ne želijo "s kakršnimkoli konkretnim komentarjem ali informacijo ogroziti, kar je bilo do zdaj narejeno".

Ob prihodu na pogajanja je Štrukelj poudaril, da so stvari še v celoti odprte, saj "dokler ni vse izpogajano, ni nič izpogajano". "Vlada zaradi zelo velike mase zaposlenih v vzgoji in izobraževanju vedno najbolj rigorozno in restriktivno ravna prav v odnosu do tega kadra," je opozoril.

Znova je spomnil na vladno analizo povprečnih plač po podskupinah in pozval k odpravi zaostankov, ki jih je po njegovih besedah treba takoj odpraviti. "Ob tem, da mi pristajamo na splošne dvige, ne more to za nobeno ceno iti na račun neodpravljanja zaostankov, ki jih je pokazala vladna analiza," je še dejal Štrukelj.

Kaj pravi Pogačar?

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je pred začetkom pogajanj izrazil pričakovanje, da bodo na vseh treh pogajanjih zbližali stališča. Danes se namreč nadaljujejo tudi ločena pogajanja z zdravstvenima sindikatoma in koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek.

Koliko jim bo uspelo stališča zbližati, pa je po Pogačarjevih besedah odvisno od pripravljenosti obeh strani na dogovor. Ob tem je spomnil na finančne omejitve, ki jih ima vlada.

Branimir Štrukelj Novice Štrukelj: Stranke naj se opredelijo do zahtev Sviza #video Stavka Ljubljana Novice Štrukelj: S Cerarjevim odstopom smo šolniki največ izgubili #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin