Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vlada sindikat javni sektor

Sreda, 9. 9. 2015, 18.34

8 let

Vlada bi še bolj varčevala, sindikati na nogah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je sindikatom javnega sektorja poleg treh predlagala podaljšanje še dveh varčevalnih ukrepov - nižji regres in delno zamrznitev premij za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Kot je v svojih izhodiščih za plače v javnem sektorju v prihodnjem letu predstavila že pred poletjem, želi vlada obseg sredstev za plače in druge stroške dela omejiti za 310 milijonov evrov. To bi delno dosegla s podaljšanjem varčevalnih ukrepov. Kot so predlagali že pred poletjem, bi podaljšali ukrepe znižane vrednosti plačnih razredov, zamrznitve izplačevanja redne delovne uspešnosti in znižanega plačila delovne uspešnosti od povečanega obsega dela, ki bi skupaj prinesli za 145 milijonov evrov učinkov, manjkajočih 165 milijonov evrov pa bi iskali drugje.

Kje vse bi vlada še varčevala Danes pa je vlada v dopolnjenih izhodiščih predlagala podaljšanje še dveh varčevalnih ukrepov, za katera je pred poletjem predvidevala sprostitev. Podaljšanje znižanega regresa za letni dopust bi prineslo 65 milijonov evrov, podaljšanje delne zamrznitve premij za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje pa 53 milijonov evrov, meni vlada. Tako namesto prejšnjih 165 milijonov evrov do želenega učinka manjka le še 47 milijonov evrov. Te bi vlada iskala z dodatnimi ukrepi, vsak proračunski uporabnik bi moral najti 1,1 odstotka mase sredstev za stroške dela. Bo pa vlada, kot je napovedala, prihodnje leto sprostila napredovanja, ki skupaj znašajo 180 milijonov evrov.

Sindikati so na nogah Sindikati, ki so nasprotovali že prvotnemu vladnemu predlogu, so zdaj v svojih stališčih še bolj ostri. Kot je v izjavi za medije ob robu dogodka poudaril Jakob Počivavšek iz sindikalne konfederacije Pergam, gre nedvomno za zaostritev prvotnega predloga, ob katerem so sindikati jasno povedali, da so plače za leto 2016 dogovorjene in da podaljšanje varčevalnih ukrepov zanje ni sprejemljivo.

"Nenavadno dejanje vlade" Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je zaostritev izhodiščnega predloga označil kot nenavadno dejanje. "Nam se je zdelo to skrajno nesprejemljivo in moram reči, da v svojem več kot 20-letnem času, ko se pogajam, vlada še ni storila kaj takega, da bi svoj izhodiščni predlog še zaostrila," je dejal. Po njegovih besedah so tako pogajanja, ki to danes še niso bila, bistveno bolj v zraku, kot so bila pred današnjim sestankom. "Ko bo ta predlog tudi formalno znan sindikalni strani, bo verjetno sledil primeren odziv," je še napovedal, ni pa želel pojasniti, kakšna.

Minister brez komentarja Minister za javno upravo Boris Koprivnikar današnjega vladnega predloga in odziva sindikatov po srečanju ni želel komentirati.

Niso se strinjali niti o poslovniku Današnji pogovor, ki torej uradno še ni bil pogajalsko srečanje, so prekinili, ker se jim ni uspelo dogovoriti glede vsebine poslovnika o pogajanjih. Kot je pojasnil minister Koprivnikar, je sindikalna stran želela, da bi se v poslovnik zapisalo, da se dogovor, ki naj bi ga ob koncu pogajanj sklenili, objavi v Uradnem listu, kar pa je po njegovih besedah v nasprotju z zakonodajo. V poslovniku namreč ne morejo določati, kaj se objavlja v Uradnem listu, ker o tem odloča zakon, s tem pa bi postavili poslovnik nad zakon, je pojasnil. Kot so se danes dogovorili, bo prihodnje srečanje 21. septembra.

Ne spreglejte