Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
12.35

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aplikacija policija kontrola prometa

Sreda, 31. 7. 2013, 12.35

4 leta, 4 mesece

Virant: Poslanstvo policije ni inkasanstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Policija z jutrišnjim dnem na spletni strani policija.si uvaja novo aplikacijo, s katero želi k sodelovanju privabiti državljane, ki bodo lahko predlagali lokacije, kjer se bo nadziral promet.

Kot je uvodoma povedal notranji minister Gregor Virant, "gre za eno luštno zadevico, da ne govorimo vedno samo o konfliktnih zadevah, kot je bila stavka policistov". Kot velik ljubitelj e-uprave in spletnih aplikacij je navdušen nad tem, da policija sledi tehnološkim spremembam in uvaja dobre prakse, prepričan pa je, da "poslanstvo policije ni inkasanstvo".

Za večjo varnost Aplikacija je namenjena predvsem zagotavljanju cestnoprometne varnosti v državi, kar je ena od prioritet policije, pri čemer so si zaželeli več sodelovanja z državljani.

"Na takšen način bodo policisti dobili informacije, kateri odseki na slovenskih cestah so še tako problematični, da imajo posamezniki občutek ogroženosti. Tisti, ki bodo ocenili, da vozniki na določenih odsekih zaradi hitrosti ogrožajo varnost ljudi, lahko na zelo enostaven način in na Googlovem zemljevidu označijo lokacijo, kjer bi bila potrebna kontrola, policisti pa bodo to pobudo potem preučili," je pojasnil Virant in dodal, da gre za decentraliziran sistem, ko bo pobuda avtomatično izbrala tudi lokalno enoto, ki bo stanje na terenu nato preučila.

Preprosta uporaba Pasico za to aplikacijo najdete na prvi strani spletne strani policije, vpišete ime in priimek, razlog za kontrolo in lokacijo, ki jo lahko označite tudi na zemljevidu. Ker je odzivnost policije na predloge po Virantovem mnenju ključna, "ker če se policija ne odzove, aplikacija nima pomena", na policiji pozivajo tudi, da na obrazcu vpišete svoj spletni naslov, kar sicer ni nujno oziroma obvezno.

"Želimo si, da predlagatelji zapišejo tudi svoj spletni naslov, kajti le na tak način lahko policisti na pobude državljanov odgovorijo. Seveda odgovor ne bo mogoč že isti dan, najpozneje v 15 dneh pa bodo lokalne enote policije preverile stanje na terenu, ugotovile, ali je pobuda utemeljena ali ne, in predlagatelju odgovorile," je pojasnil Boštjan Smolej iz uprave prometne policije.

V tujini pozitivne izkušnje "Za izboljšanje prometne varnosti si sicer prizadevamo z različnimi preventivnimi in represivnimi ukrepi, v ospredju naše pozornosti pa je odkrivanje in preprečevanje najpogostejših dejavnikov prometnih nesreč, kot sta vožnja pod vplivom alkohola, prevelika hitrost," je povedal Smolej in dodal, da je ena od aktivnosti usmerjena tudi v zagotavljanje varnosti šibkejših udeležencev v prometu.

Podobne spletne aplikacije že uporabljajo v tujini, na primer v Nemčiji in na Finskem, državljani pa so se na to odzvali pozitivno. Na Finskem dobijo okoli 5.000 pobud državljanov na leto. Aplikacija je trenutno mogoča le na računalnikih in je ni mogoče posredovati prek pametnih telefonov, bodo pa o tem razmišljali v prihodnje, če bodo finance to dopuščale.

Ne spreglejte