Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
6.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Janković Gregor Virant Karl Erjavec

Torek, 20. 12. 2011, 6.51

7 let, 12 mesecev

Virant: Ne morem reči, da smo kakor koli bliže koaliciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Ne morem reči, da smo kakor koli bliže koaliciji," je po pogovoru z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem povedal predsednik Liste Virant Gregor Virant.

Kot je povedal Gregor Virant, so Jankoviću jasno povedali, da so za njih v ospredju vsebinska vprašanja, pri čemer bi se radi predvsem dogovorili, kako bodo to državo potegnili iz mrtvega teka. "Povedali smo mu tudi, da si želimo najprej videti osnutek koalicijske pogodbe, ki menda nastaja, vendar ga mi še nismo videli, na tej osnovi pa se lahko začnemo potem resno vsebinsko pogovarjati," je dejal Virant in dodal, da so glede vsebinskih pogovorov "še zelo na začetku". Virantovi zahtevajo, da se Janković odpove resorjem za notranjo politiko, za pravosodje in finance Ekipa Liste Virant je Jankoviću predstavila pogajalske okvire, ki jih je minuli teden sprejel svet stranke. Za vstop v koalicijo z Jankovićem med drugim zahteva, da se najverjetnejši mandatar odpove resorju za notranjo politiko, za pravosodje in finančnemu resorju. Na omenjena ministrstva, kot je že pred časom povedal Virant, ciljajo tudi zato, ker je Janković v nekaterih preiskovalnih postopkih Davčne uprave RS. Prav tako nasprotujejo dvigu DDV, ki ga sicer Janković napoveduje, ter dodatnemu zadolževanju. Virant: Brez Šušteršiča naša državljanska lista ne gre v koalicijo Predsednik Liste Virant Gregor Virant je pred srečanjem z Jankovićem tudi povedal, da bo stranka vztrajala, da je Janez Šušteršič član vlade, torej minister, pri čemer ga vidijo predvsem na mestu ministra za finance. "Brez Šušteršiča naša državljanska lista ne gre v koalicijo," je dejal.

Stanovnik ne dvomi v Jankovićevo sposobnost oblikovanja koalicije Zveza združenj borcev za vrednote NOB medtem rezultate predčasnih parlamentarnih volitev ocenjuje kot pozitivne. Za predsednika združenja Janeza Stanovnika so rezultati tudi presenetljivi, hkrati pa Stanovnik ne dvomi v to, da bo Zoran Janković sestavil koalicijo. Je pa Stanovnik ob robu seje glavnega odbora združenja poudaril, da so se vse stranke "zaklinjale, da bodo imele pred očmi samo narodni interes". Sedaj ko treba sestavljati koalicijo, pa se ideološki in sistemski vidiki in interesi postavljajo pred splošni narodni interes, je dejal.

"Ne le enkrat se je tudi zame govorilo, da imam krvave roke" Predsednik združenja borcev se je dotaknil tudi zapisa na spletni strani SDS, pod katerim je podpisan Tomaž Majers. Javna razprava, ki se je razvila glede vprašanja strpnosti, je zelo primerna za utrjevanje politične kulture, je menil Stanovnik. Koristno se mu namreč zdi, da se o teh zadevah spregovori, saj da ne gre le za sovražni govor "do ljudi drugačnega rojstva ali drugačne krvi". Kot je dejal, je bila tudi zveza borcev žrtev sovražnega govora. "Ne le enkrat se je tudi zame govorilo, da imam krvave roke," je dejal. Po njegovi oceni so lahko tudi besede "sila in orožje", zato je treba nanje paziti, če hočemo kovati narodno enotnost, čeprav se ohranja različne poglede in različne svetovne nazore.

Ne spreglejte