Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant ukrepi

Četrtek, 30. 5. 2013, 16.02

8 let

Virant: Dodatni rezi v javno porabo bodo nujni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DeSUS nasprotuje posegom v pokojnine, SD ni navdušena nad privatizacijo. A Virant svari: "Koalicija mora biti enotna in pozabiti na strankarski prestiž."

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant po seji vlade sicer ni želel povedati, na katera področja bodo segli nadaljnji ukrepi, posvaril pa je, da bo v javno porabo treba rezati na številnih področjih. Sam je bolj zavzet za iskanje rezerv na odhodkovni strani kot pa za uvedbo kriznega davka.

Glede plač javnih uslužbencev je zadeva po njegovih besedah zaprta, zato izpostavlja "železno disciplino" pri zmanjšanju števila javnih uslužbencev. Tega se bodo po njegovih besedah morali držati vsi resorji. Kot je pojasnil, bodo ostali pri načrtovanem zmanjšanju števila zaposlenih za en odstotek letno, kar pomeni 50 milijonov evrov na letni ravni.

Med nujnimi ukrepi tudi zmanjševanje števila občin Izpostavil je še ukrepe pri javnih naročilih. Pri tem je treba po Virantovem mnenju zlasti debirokratizirati sistem oddajanja naročil, kar pomeni, da bi se izbral najugodnejši ponudnik.

Med nujnimi ukrepi je tudi zmanjševanje števila občin, čeprav po Virantovih besedah koalicija o tem še nima konkretnega načrta. Po njegovih ocenah bi v Sloveniji lahko shajali približno s sto občinami. Kot pravi, bi morali določiti, da je absoluten kriterij za občino najmanj 5000 prebivalcev, ostale pa bi preprosto ukinili oziroma združili z večjimi.

Zmanjševanje števila občin bi bilo po Virantovih ocenah smiselno še pred naslednjimi lokalnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto.

Pojasnil je še, da ima vlada zastavljen rebalans proračuna, ki ga bo državni zbor sprejel predvidoma na julijski seji. Deficita je za 1,5 milijarde evrov, je povedal in dodal, da ne bodo smeli odstopiti niti za evro.

Predlog za prodajo 15 podjetij je vlada že poslala v DZ Minister za notranje zadeve in javno upravo se je dotaknil tudi privatizacije, o čemer se bo koalicija usklajevala pozno popoldne. Predlog za prodajo 15 podjetij je vlada že poslala v DZ, o katerem morajo poslanci po Virantovem mnenju glasovati do poletja.

Spomnil je, da ima s privatizacijo težave koalicijska SD. Po Virantovih besedah prav gotovo ni dobro, da tako močna koalicijska stranka, kot je SD, nasprotuje nekaterim projektom, ki so nujno potrebni, da državo "spravimo v red". Zato upa, da bodo to "dojeli in razumeli" ter te projekte podprli.

Ne spreglejte