SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Violeta Tomič: Gospodarstvo bi živelo lažje, če konoplja ne bi bila stigmatizirana

3

termometer

Poslanka Violeta Tomič je dejala, da se v Združeni levici zavzemajo za legalizacijo vseh oblik konoplje. V stranki pripravljajo predlog zakona, s katerim bi marihuano legalizirali.

Violeta Tomič, poslanka Združene levice, ki se je udeležila okrogle mize, je dejala, da je letos prvič posadila svojo njivo industrijske konoplje, saj želi sama poskusiti to, kar zagovarja. V odboru za kmetijstvo, katerega podpredsednica je, zagovarja sajenje in predelavo konoplje.

Dejala je tudi, da se zaveda, da je od pridobitve dovoljenj do rezultata težka pot. Verjame, da bi industrija in gospodarstvo mnogo lažje živela, če konoplja ne bi bila tako stigmatizirana.

Violeta Tomič: Potreben je čas, saj bo zakon padel, če ne bo v redu pripravljen Dodala je, da se v Združeni levici zavzemajo za legalizacijo konoplje tako v medicinske kot rekreativne namene. Zato pripravljajo tudi predlog zakon, s katerim bi legalizirali marihuano, pojasnjuje Tomičeva Pri tem je poudarila, da je potreben čas, saj bo zakon padel, če ne bo v redu pripravljen.

Krek: V tem letu smo naredili veliko korakov naprej Milan Krek z Inštituta za varovanje zdravja je poudaril, da so v tem letu naredili veliko korakov naprej. THC (Tetrahidrokanabinol – glavna psihoaktivna sestavina konoplje) so premestili v drugo skupino, s tem pa je po besedah Kreka narejen prvi korak za uporabo THC in derivatov THC za namene zdravljenja. Odprto ostaja vprašanje zdravljenja s konopljo, o čemer pa se pogovarjajo, kar kaže na to, da ne gre več za tabu. Po zdravila v Avstrijo Pojasnil je, da so se nedavnem sestanku pogovarjali s predstavniki javne agencije za zdravila, ki se trudi, da bi vzpostavila mehanizme, da bi zdravila prišla v slovenski prostor. Trenutno je tako, da zdravnik bolniku napiše recept, ta pa mora iti v Avstrijo ter tam kupiti zdravilo. Stroškov bolnikom nihče ne povrne, je pojasnil Krek in dodal, da so se na sestanku dogovorili tudi za ukrepanje na področju zdravstvenega zavarovanja, torej da bodo urejena tudi povračila stroškov bolnikom v slovenskem prostoru.

Težavo vidi v tem, da je trg z zdravili v Sloveniji majhen. Za tiste, ki ponujajo zdravila, namreč majhna populacija, kot je v Sloveniji, ne pomeni tržne niše. Kljub vsemu meni, da bodo zdravila v slovenskih lekarnah že leta 2015.

Dorijan Nolimal z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozoril na raziskave, ki so pokazale prednosti naravne konoplje pred sintetičnim THC. Kot je pojasnil, je naravna konoplja sestavljena iz 68 kanabinoidov in 420 drugih različnih sestavin, ki imajo skupaj zdravilni učinek. Poudaril je, da gre pri tem za sodelovanje, sinergijo zdravilnih snovi, kar zagotavlja terapevtski učinek. Izolacija ene sestavine in uporaba koncentrata iz te snovi pa po besedah Nominala pri konoplji ni učinkovita.

Nolimal: Konoplja je vse prej kot le droga Dejal je tudi, da je konoplja vse prej kot le droga, in poudaril, da niso ne za legalizacijo ne prepoved, temveč za model javnega zdravja, torej regulacijo, da bi konoplja bila dostopna bolnikom. Poudaril je, da je "sintetični THC politična, ne strokovna rešitev".

Številni se niso odzvali vabilu Organizator Božidar Radešič iz društva prekmurske pobude Onej je pojasnil, da so povabili številne predstavnike državnih institucij, a se ti iz takšnih in drugačnih razlogov na vabilo niso odzvali. Povabili so predstavnike ministrstev za zdravje, za notranje zadeve, za pravosodje, varuha človekovih pravic, komisijo za preprečevanje korupcije, vrhovnega državnega tožilstva, vrhovnega sodišča, vlado ter nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Okrogla miza z naslovom Konoplja v svetu in Sloveniji – od užitka k zdravju, od pasivnosti do podjetnosti je bila na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru 45. Sejma Narava-zdravje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin