Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
10.53

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

DeSUS Peter Vilfan

Torek, 5. 3. 2019, 10.53

5 let, 1 mesec

Vilfan po odstopu zanika Šarčeve besede: Nisem lagal in zavajal!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Peter Vilfan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan je po odstopu s funkcije pojasnil okoliščine samoprijave njegovega društva Fursu. O tem je poročal tudi premierju Marjanu Šarcu, ga je pa "zmotilo, da je poročilo, namenjeno osebno premierju Šarcu, takoj prišlo do medija, ki je o tem največ pisal", je pojasnil za Večer.

Peter Vilfan
Novice Peter Vilfan po dveh mesecih zapušča Šarčev kabinet #video

Kot je Peter Vilfan tokrat pojasnil za časnik, se je finančna uprava (Furs) odzvala na zapise v medijih o delovanju športnega društva. "Do mene so prišli inšpektorji in začelo se je poizvedovanje," je pojasnil.

Kot je dodal, je Furs opravil razgovore z njim, z njegovo računovodsko službo in trenerjem. Na podlagi tega so prišli do nekaterih spoznanj o nedoslednostih, je priznal Vilfan.

Trdi, da ne on ne DeSUS nista zavajala in lagala

Društvo se je nato s Fursom dogovorilo, da podajo samoprijavo, kar naj bi bilo mogoče, če so ugotovljene manjše računovodske napake ali nedoslednosti. Osnutek so oddali 25. februarja, na Fursu pa so ga sprejeli. Društvo  je še isti dan poravnalo dolg in obresti.

Peter Vilfan | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Zato velja posebej poudariti, da v primeru samoprijave samoprijavitelj ni odgovoren za prekršek. V prekršku ni niti društvo, niti jaz, niti vodja naše košarkarske šole," je dodal Vilfan in zatrdil, da ne on, ne DeSUS, ne predsednik stranke Karl Erjavec, ki je dal izjavo na to temo, niso "zavajali in lagali - kar je na svoji Facebook strani celo zapisal predsednik vlade - v zvezi s tem, ali je bil državi plačan ali ne določen znesek".

Šlo za 30 tisoč evrov dolga

Premier Marjan Šarec je pred kratkim namreč na Facebooku zapisal, da je Vilfanov odstop sprejel zato, ker sta mu DeSUS in Vilfan ves čas zagotavljala, da je vse v redu in da ni bilo treba ničesar plačati, izkazalo pa se je, da je šlo za 30 tisoč evrov dolga.

Peter Vilfan | Foto: Sportida Foto: Sportida

Vilfan sicer vztraja pri zavračanju navedb Reporterja, češ da ne drži, da bi sam osebno plačal neki znesek z namenom, da bi Furs zaustavil postopke proti društvu.

Na vprašanje, kako so lahko svoje delo, komentiranje košarkarskih tekem ali vadnine, na primer, v nasprotju s finančno upravo razumeli kot neprofitno dejavnost košarkarske šole, je odgovoril, da "če so v računovodskem servisu menili, da pri nekaterih prihodkih ne gre za pridobitno dejavnost, se s tem nisva ukvarjala ne jaz ne naš trener".

Ni šlo za osebno okoriščanje

Poudaril je, da "je nesporna ugotovitev Fursa, da so bili prihodki iz komentiranja, vadnin in sponzorski prispevki porabljeni za delovanje društva", da torej ni šlo za osebno okoriščanje.

Je pa pojasnil tudi, da je bil v tistem času, pred desetimi leti in več, zaposlen v društvu in s honorarji od komentiranja košarkarskih tekem na nacionalni televiziji zagotavljal dodatna sredstva za delovanje društva in za plačo, ki jo je imel v društvu. "Ko sem leta 2011 postal poslanec, je vodenje društva in tudi košarkarsko šolo prevzel naš glavni trener," je dodal.

Peter Vilfan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Vilfan, ki je premierju okoliščine samoprijave pojasnil, ob tem pravi, da ga je zelo "zmotilo, da je poročilo, namenjeno osebno premierju Šarcu, takoj prišlo do medija, ki je o tem največ pisal".

Revija Reporter je nemudoma objavila detajle poročila, razpolagali so celo s fotografijo tistega dela poročila, ki govori o obdobju in plačanem znesku. "Treba je povedati, da je poročilo, namenjeno predsedniku vlade, vsebovalo podatke, ki so davčna tajnost," je poudaril Vilfan.

Poslavlja se od politike

O tem, kako so ti podatki prišli v medije, noče špekulirati, a dodaja: "Glede na to, da v naši državi zadnje čase veliko govorimo o odgovornosti, je morda na mestu opozorilo, da mora vsakdo svoje delo odgovorno opravljati."

Po odstopu s funkcije državnega sekretarja za šport v kabinetu predsednika vlade se poslavlja tudi od politike, iz DeSUS je izstopil. "Čas, ko sem bil v poslanski skupini DeSUS, je bilo moje najbolj plodno obdobje, saj smo kar nekaj naredili za šport. Sprejemali smo zakone, pri treh sem bil prvopodpisani predlagatelj, na kar sem zelo ponosen," je še pojasnil.

Novice Peter Vilfan zapustil Alenko Bratušek
Ne spreglejte