Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
10.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koalicija Alenka Bratušek Gregor Virant Karl Erjavec

Četrtek, 11. 7. 2013, 10.46

7 let, 12 mesecev

Video: morebitna vrnitev Jankovića na čelo PS lahko zamaje vladno koalicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS bi skoraj zanesljivo pomenila konec koalicije, konec vlade in najbrž povečano nevarnost prihoda evropske trojke, je dejal prvak DL Gregor Virant.

Svet PS je namreč v sredo sklenil, da bo kongres stranke jeseni. Janković sicer še ni povedal, ali bo na volilnem kongresu ponovno kandidiral za predsednika stranke, ki jo je uspešno popeljal v državni zbor. Pred meseci je namreč odstopil z mesta predsednika stranke po očitkih protikorupcijske komisije, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil zdajšnjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

Gašpar Gašpar Mišič bi podprl Jankovića Ta je v enem od intervjujev že napovedala, da se bo v primeru ponovne Jankovićeve kandidature umaknila. Če bo Janković spet kandidiral, pa mu je podporo že napovedal državni sekretar v kabinetu premierke Gašpar Gašpar Mišič.

Möderndorfer: Pritiski koalicijo še bolj povezujejo Koalicija je trdna in pritiski jo še bolj povezujejo, pa je o razmišljanjih, da bi lahko morebitna vrnitev Jankovića na čelo PS povzročila nestabilnost v koaliciji, dejal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Kot je poudaril, pa je "vsem koalicijskim partnerjem, tudi Pozitivni Sloveniji, zelo jasno, pod kakšnimi pogoji je ta koalicija sestavljena in kako namerava delovati".

Ali Bratuškova ali Janković Kandidacijski postopek za predsednika stranke se sicer še ni začel. Kot je poudaril vodja poslanske skupine, pa za predsednika stranke zagotovo ne bosta kandidirala oba. "Kandidirala bo ali Alenka Bratušek ali Zoran Janković. Samo eden od teh dveh," je zatrdil. Kandidaturo za predsednika sicer po besedah Möderndorferja vložijo vsi članice in članice, vendar pa sta po njegovi oceni edina pretendenta lahko Bratuškova in Janković. Prav tako vodja poslanske skupine PS ne vidi možnosti, da bi Bratuškova ostala predsednica vlade, Janković pa bi postal predsednik stranke.

Bi Jankovićeva vrnitev prinesla konec vlade? Predsednik DL Gregor Virant je po seji vlade vnovič spomnil, da je DL koalicijsko pogodbo podpisala z Alenko Bratušek, njihov pogoj pa je bil, da se Janković umakne iz državne politike. Sprememba tega bi po njegovih besedah pomenila tako veliko spremembo okoliščin, da bi bilo koalicijskega sodelovanja konec, saj bi "podlaga za koalicijsko pogodbo s tem propadla". To bi, kot je dodal, pomenilo konec dela vlade, prineslo predčasne volitve in vse slabe posledice za državo, "ki jih to potegne za sabo".

Erjavec si težko predstavlja, da bi vlado vodil nekdo, ki ni predsednik stranke Da bi vrnitev Jankovića pomenila težave v koaliciji, je pojasnil tudi prvak stranke DeSUS Karl Erjavec. Dejal je sicer, da je težko napovedovati kandidature, gre pa tudi za interno stvar PS. Če pa bi se zgodil takšen scenarij, bi to po njegovih besedah povzročilo težave v delu vlade, češ da si težko "predstavlja, da bi vlado vodil nekdo, ki ni predsednik stranke". Spomnil je tudi na zadržke do Jankovića.

Zahteve SD so jasne Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je dejal, da je bil pogoj njihove stranke za sodelovanje v zdajšnji koaliciji umik Jankovića z vrha PS, pri tem stališču pa vztrajajo. Če bo Janković res ponovno pristal na čelu največje vladne stranke, je tako po besedah Hana odgovor na dlani. Sicer pa se v interne zadeve strank ne želi spuščati. Prav tako v SD po njegovih besedah ne želijo vplivati na to, kdo bo kandidiral, pod kakšnimi pogoji in kakšna bo potem usoda stranke, je še poudaril Han. Dodal je, da SD podpira vlado Alenke Bratušek. Po ocenah Hana je sicer zadnji čas, da se spoštuje poročila protikorupcijske komisije in da se tisti, ki jih poročila bremenijo, umaknejo.

Lukšič: Pomembno je, da se PS konsolidira Po mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča pa je pomembno, da se največja koalicijska stranka konsolidira in končno izvoli predsednika ali predsednico. Od tega, kdo to bo, je odvisno, ali bo Slovenija šla po poti utrjevanja stabilnosti ali se bo proces destabilizacije spet obnovil, je navedel.

Jakič se bo odločil, ko bodo znani kandidati Minister za obrambo iz vrst PS Roman Jakič je povedal, da se bo glede podpore posameznemu kandidatu za predsednika stranke odločil, ko bodo kandidati znani. O tem, ali bi podprl Jankovića, tako ne more govoriti, saj ne ve, ali bo kandidiral. Na torkovem sestanku namreč po Jakičevih besedah Janković ni rekel, da bo kandidiral, temveč je povedal, da bo do kongresa razmislil o svojih potezah.

DL in DeSUS sta prejšnjo koalicijo pred meseci zapustili prav zaradi očitkov protikorupcijske komisije tedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Stranki sta, vključno z SD, kot pogoj za vstop v novo koalicijo zahtevali tudi umik Jankovića z vrha PS.

Ne spreglejte