Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
16.22

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Natisni članek

Računsko sodišče Rok Snežič notar Jože Sikošek Janez Janša Janez Janša posojilo Dijana Đuđić SDS prevara

Sreda, 31. 1. 2018, 16.22

6 let, 2 meseca

Vesel od Janše zahteva še dokumentacijo preostalih lanskih posojil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Računsko sodišče je od SDS prejelo vse listine, ki jih je zahtevalo v zvezi s posojilom stranke pri Dijani Đuđić decembra lani. Od SDS je danes prejelo tudi zahtevane podatke o vseh posojilih v letih 2017 in 2018, bodo pa stranko dodatno zaprosili za originalno dokumentacijo, ki se nanaša na vse njene preostale posojilne pogodbe iz lanskega leta.

Na računskem sodišču so v pisnem pojasnilu za STA danes spomnili, da so od SDS v okviru predrevizijske poizvedbe najprej zahtevali dokumentacijo v zvezi z najemom posojila pri bosanski državljanki Dijani Đuđić, vse listine v zvezi s tem pa so tudi prejeli.

Od SDS so dodatno zahtevali tudi celovito informacijo o njenem zadolževanju v letih 2017 in 2018, da bi lahko presodili, ali so tveganja s področja zadolževanja te stranke. Tako so najprej zahtevali podatke o vseh posojilih, ki jih je SDS najela in odplačala v letih 2017 in 2018, oziroma o posojilodajalcih, o obrestnih merah, ročnosti posojil ter o datumih resničnih črpanj in odplačil posojil.

Kdaj bodo postopki končani, sodišče še ne more povedati

Danes so prejeli odgovor stranke SDS, ki vsebuje podatke, za katere so zaprosili, so pojasnili na računskem sodišču. Po odgovoru stranke pa bodo "dodatno zaprosili za originalno dokumentacijo, ki se nanaša na vse preostale posojilne pogodbe stranke SDS iz leta 2017".


Preberite še:

Zbornica: notar Sikošek ne bi smel overiti pogodbe med SDS in Đuđićevo, sledi ...


Glede na to, da se trenutno pri predrevizijski poizvedbi izvajajo postopki pridobivanja zanesljivih revizijskih dokazov, pa sodišče še ne more napovedati časovnega okvirja dokončanja vseh postopkov, so še pojasnili.

Postopki so se začeli, ko je v medijih odjeknila posojilna pogodba, ki jo je SDS konec lanskega leta sklenila z Dijano Đuđić iz Prijedora v davčno ugodni Republiki Srbski v BiH. Ko je postalo jasno, da 450 tisoč evrov za skoraj tridesetkrat presega znesek, ki si ga stranke lahko izposodijo od fizičnih oseb, je SDS sporočila, da je pogodbo pretrgala. Z zadevo se sicer ukvarjajo tudi organi pregona.

Dijana Đuđić iz Prijedora je največji opozicijski stranki SDS posojila 450 tisoč evrov. | Foto: Planet TV Dijana Đuđić iz Prijedora je največji opozicijski stranki SDS posojila 450 tisoč evrov. Foto: Planet TV Zatem je prišla v javnost še informacija o posojilu, ki ga je SDS avgusta lani v vrednosti 60 tisoč evrov najela od podjetja Nova obzorja. Zakon sicer določa, da si stranke lahko denar izposojajo le od bank, posojilnic in fizičnih oseb, podjetje Nova obzorja pa ni nič od tega. Pridobivanje posojil od pravnih oseb, ki niso banke in posojilnice, ni dovoljeno, so že v minulih tednih pojasnili na računskem sodišču.

Ne spreglejte