Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
1. 12. 2017,
13.52

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Natisni članek

UKC Ljubljana operacija zadovoljstvo

Petek, 1. 12. 2017, 13.52

6 let, 4 mesece

Velik uspeh slovenskih kirurgov: pacient po 20 letih spet vidi

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

operacija zdravstvo

Na očesni kliniki UKC Ljubljana so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Več kot dve uri trajajočo operacijo sta opravila Vladimir Pfeifer in Alja Črnej, ki je znanje o bostonski keratoprotezi prenesla s šolanja na Harvardu, so sporočili iz UKC.

Operirala sta bolnika, ki si je pred več kot 20 leti očesi poškodoval z apnom in popolnoma izgubil vid na obe očesi. Na desnem očesu je imel v nekaj letih po poškodbi dvakrat presajeno roženico, a se je obakrat pojavila zavrnitvena reakcija in roženica se je zamotnila. Zadnjih 15 let je imel okoli štiri odstotke vida na desno oko. Z levim očesom, ki nikoli ni bilo operirano, je od poškodbe zaznaval le svetlobo in temo.

Umetno roženico mu je podaril

Pacientu so pred operacijo opravili več testov na levem očesu. Najpomembnejša je bila ultrazvočna preiskava, s katero je dr. Katrina Andrejčič Novak natančno izmerila levo oko in opisala zdrav vidni živec. Na podlagi njenih meritev je Alja Črnej naročila izdelavo umetne roženice - bostonske keratoproteze - posebej za tega pacienta v harvardski bolnišnici, kjer umetne roženice izdelujejo. Dr. Claes Dohlman, ki je bostonsko keratoprotezo izumil pred več kot 20 leti, je prvemu slovenskemu pacientu umetno roženico podaril.

Med operacijo je dr. Pfeifer odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je dr. Črnej vstavila bostonsko keratoprotezo, jo fiksirala, dr. Pfeifer pa jo je presadil na prejemnika.

Bolnik in kirurga zadovoljni

Bolnik na operirano oko zdaj odlično vidi na bližino brez očal, na daljavo pa z –2,50 dioptrije stoodstotno. Časopis bere tekoče brez očal, mobilni telefon uporablja brez težav. Bolnik je zelo vesel, da tako dobro vidi. Nadvse zadovoljna sta tudi kirurga, ki sta povedala, da operacija, s katero lahko nekomu povrneš vid, prinese ogromno osebne radosti. Tisti, ki nam dar vida nikoli ni bil odvzet, si pravzaprav niti ne moremo predstavljati, kaj doživljajo ljudje, ko po dolgih letih slepote ponovno zagledajo obraze bližnjih in barve narave, so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Ne spreglejte