Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Torek,
6. 2. 2018,
11.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

28

Natisni članek

Evropska unija meja arbitraža Hrvaška Borut Šuklje

Torek, 6. 2. 2018, 11.39

6 let, 2 meseca

"Velik pritisk na Hrvaško, da uredi meje s svojimi sosedami"

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

28

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija je predstavila novo strategijo za zahodni Balkan. Zaradi izkušnje s Slovenijo in Hrvaško bo rešitev dvostranskih vprašanj pogoj za vstop v EU. "Hrvaška mora zato zdaj nujno rešiti mejne spore s svojimi sosedami," pravi nekdanji slovenski diplomat Borut Šuklje.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je že pred predstavitvijo strategije dejal, da nobena država z zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami. "Igrice, da bomo te težave rešili, ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster.

Danes je sicer evroposlance nagovoril hrvaški premier Andrej Plenković, ki pa mejnega spora ni omenjal. Juncker je danes dejal, da je spor med Hrvaško in Slovenijo težava EU, ki pa jo je treba rešiti na dvostranski ravni.

Juncker pravi, da igric ne bo več. | Foto: Reuters Juncker pravi, da igric ne bo več. Foto: Reuters

"Ena od opornih točk nove širitve EU za države zahodnega Balkana je, da imajo rešena mejna vprašanja," pojasnjuje Borut Šuklje. Teh pa ima Hrvaška kar nekaj.

Rešiti je treba mejo s Srbijo in Črno goro

"Očitno je, da sta polnopravnemu članstvu v Evropski uniji najbližji Srbija in Črna gora. Z obema državama pa ima Hrvaška desetletja nerešeno mejno vprašanje, prav tako pa nikakršnih posebnih namer, da bi obe zapleteni vprašanji rešila," razlaga Borut Šuklje.

S Črno goro ima vprašanje meje na morju, s Srbijo pa na reki Donavi. In če države mejnih sporov ne bodo znale rešiti same, bodo znova uporabili instrument mednarodne arbitraže.

Nekdanji veleposlanik in funkcionar Borut Šuklje meni, da je glavni pritisk na Hrvaško od danes nerešena meja s Srbijo. | Foto: Matej Leskovšek Nekdanji veleposlanik in funkcionar Borut Šuklje meni, da je glavni pritisk na Hrvaško od danes nerešena meja s Srbijo. Foto: Matej Leskovšek

"Velik pritisk na Hrvaško, da uredi svoje meje s svojimi sosedami, je predvsem zato, ker je cilj EU v tem trenutku, da Srbija postane polnopravna članica zaradi najrazličnejših geostrateških, gospodarskih in drugih razlogov," pojasnjuje.

Kaj to pomeni za Slovenijo?

Šuklje meni, da Slovenija pri tem nima nikakršne težave. "Današnje sporočilo si je treba razlagati tako, da mora Hrvaška nujno rešiti svoja mejna vprašanja. Mi pa priznavamo evropsko mednarodno pravo, arbitražno sodišče, priznavamo, da je spoštovanje zakonov eno izmed temeljnih načel delovanja Evropske unije in to zdaj ni več naša težava," trdi.

 

Ne spreglejte