SiolNET. Novice Slovenija
0,56

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaški ribiči pritožbe na kazni že vložili, slovenski jih bodo danes

0,56

termometer

Miha Kozinc
Foto: STA

Slovenski odvetnik Miha Kozinc je v roku vložil pritožbe hrvaških ribičev na kazni, ki jim jih je izdala slovenska policija za kršitev meje na morju, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Odvetnik Ivica Senjak bo pritožbe slovenskih ribičev na Hrvaškem vložil danes.

"V skladu s pravnim podukom smo za vse ribiče v roku, ki je bil določen, vložili pritožbo in zdaj čakamo, da bo o tem odločalo pristojno sodišče," je danes za STA povedal Kozinc. Rok se je iztekel v ponedeljek opolnoči.

"Bistvo pritožbe gre na postopek policije in na to, da na strani ribičev niso podani elementi krivde. Ali to drži ali ne, bo ocenilo sodišče," je povedal Kozinc.

Odločitev sodišča bo pravnomočna

Kot je povedal Kozinc, načeloma pritožba na to ne bo več možna. "Obstaja še možnost mednarodne intervencije, če gre za kršitve človekovih pravic, se pravi pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, vendar tam že lahko nastopajo hrvaški odvetniki. Če bo zadeva prišla tako daleč, bodo to sprožili hrvaški odvetniki," je še povedal Kozinc.

Slovenski ribiči bodo pritožbe vložili danes

Primer hrvaških ribičev je Kozinc prevzel tudi zato, ker na področju Slovenije hrvaški odvetnik ne more zastopati strank. Enako velja za slovenske odvetnike na Hrvaškem, zato so morali slovenski ribiči, ki jim je hrvaška policija izrekla kazni, ker so prečkali sredinsko črto v Piranskem zalivu, pomoč poiskati pri hrvaškem odvetniku.

Slovensko kmetijsko ministrstvo je ribiče napotilo na odvetniško pisarno Ivice Senjaka v Pulju, ki je danes v pogovoru za STA potrdil, da bo pritožbe na plačilne naloge vložil še nocoj.

Osemdnevni rok za pritožbe slovenskih ribičev bi se iztekel v petek. Osemdnevni rok za pritožbe slovenskih ribičev bi se iztekel v petek.

Kot je razložil Senjak, so pritožbe utemeljili na podlagi dejstva, da je Slovenija sprejela predpise za implementacijo arbitražne odločitve in da so se slovenski ribiči ravnali v skladu s temi predpisi.

"Menimo, da na strani slovenskih ribičev ni protipravnega delovanja, ker so načeloma ravnali v skladu s predpisi države. Tako da mislimo, da so to okoliščine, zaradi katerih ribiči ne bi smeli nositi posledic oz. da jih to opravičuje odgovornosti," je povedal Senjak.

Odvetnik slovenskih ribičev odločitev sodišča pričakuje v treh mesecih

Tudi o pritožbah slovenskih ribičev bo odločalo sodišče za prekrške, na to odločitev sodišča, če bo šla v škodo ribičev, pa bo mogoča še pritožba na višje sodišče. Senjak sicer pričakuje, da bo sodišče za prekrške odločitev sprejelo v prihodnjih dveh, treh mesecih.

Senjak trenutno zastopa pet slovenskih ribičev, ki so prejšnji teden skupaj prejeli 12 plačilnih nalogov. Največ, šest, jih je dobil ribič Silvano Radin, od katerega terjajo plačilo kazni skupno skoraj 12 tisoč evrov.

Pravno pomoč bo slovenskim ribičem krila slovenska država. Na kmetijskem ministrstvu zatrjujejo, da slovenski ribiči ne bodo plačevali kazni za nekaj, česar niso storili, kajti t. i. prekrška ni bilo, saj so lovili v morju, ki je v skladu z mednarodnim pravom pod jurisdikcijo Republike Slovenije.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • CNC / 06.02.2018. ob 16:15 0 0

  Če bi Slovenija dejansko verjela v svoj prav, na podlagi razsodb, na katere se sklicuje, niso potrebni nobeni odvetniki. Če verjameš v to kar je, to je. BASTA! Kar se dogaja je PRANJE DENARJA, sicer malih in milih zneskov ampak je! Bull SHIT!

  0 0
 • slov1ec / 06.02.2018. ob 14:11 +1 - 1

  Obe vladi sta ribičem zagotavljali varnost, torej bi bilo edino pravilno, da ribiči kazni pošljejo vladama - ampak NE iz proračuna ! Ko bodo kazni plačevali PREDSEDNIK in pristojni MINISTRI se bo zadeva premaknila, prej ne !

  +1 - 1
 • amarita / 06.02.2018. ob 14:50 +1 - 1

  Slovlec;Tocno tako kot pravis napake politicarjev nesposobnih zavozenih skorumpirani bi morali sami placati iz svojega zepa ...pri nas se po znani ex jugoslovanski stupidni ideji polaga na 2000000 drzavljanov torej ...vsi smo krivi... LUSTRACIJA!!! BAY THE WAY...TA KOZINC JE REZIMSKI ODVETNIK DEL ZASLUSKA BO MORAL DATI kAHLU,A NE???

  +1 - 1
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin