Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2012,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kajenje

Četrtek, 10. 5. 2012, 16.42

8 let

Velik model pljuč bo opozarjal na pomen zdravih pljuč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okviru vseslovenske akcije osveščanja o zdravju pljuč Moja pljuča - moja moč je bil na Prešernovem trgu v Ljubljani predstavljen velik model pljuč.

"Mimoidoče bo opomnil, da so pljuča zelo ranljiva, da se z pljuči ni za igrati in da moramo nehati kaditi," je na novinarski konferenci povedal Stanislav Šuškovič iz klinike Golnik.

Na pljučna obolenja bodo opozarjali vse do decembra Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov, Klinika Golnik in Združenje pulmologov Slovenije so predstavili akcijo, s katero bodo vse do decembra opozarjali na pljučna obolenja. Na problematiko obolenj opozarjajo podatki, saj je za rakom pljuč leta 2010 v Sloveniji umrlo 1118 ljudi, za kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) od 500 do 600 ljudi, medtem ko astma velja za najpogostejšo kronično bolezen pri otrocih. Prizadene namreč kar 30 odstotkov populacije, pri odraslih je ta odstotek nižji in znaša pet odstotkov.

"Če ne bi kadili, bi kvalitetno živeli 20 let dlje" "Gre za prezgodnje, težke smrti. Če ne bi kadili, bi kvalitetno živeli 20 let dlje," o KOPB meni Šuškovič, ki najpomembnejšo pot pri preprečevanju pljučnih bolezni vidi v preprečevanju začetka kajenja. Po njegovih besedah je nikotin v cigaretah izjemno močna droga, na nivoju morfija in heroina. Mitja Košnik, prav tako iz Klinike Golnik, je izpostavil, da imajo tovrstne akcije dolgoročne merljive učinke. Pogostost kajenja se je namreč v zadnjih 50 letih, odkar so opozorila pogostejša, zmanjšala za 50 odstotkov.

Simptomi pljučnih bolezni napredujejo počasi Bolniki do zdravnikov pogosto pridejo prepozno, zato so prisotni izpostavili pomen osebnih zdravnikov, ki imajo z bolniki prvi kontakt. Kot je povedal Šuškovič, se njihova pozornost na bolezni pljuč povečuje, kar pozitivno vpliva na zgodnje odkrivanje in pogosto tudi popolno ozdravitev. Zdravniki so ob tem pozvali potencialne bolnike k zgodnjim obiskom pri zdravniku. Simptomi pljučnih bolezni namreč napredujejo počasi in jih je zelo težko opaziti. Mnogo predvsem starejših bolnikov tako težje dihanje napačno pripisuje starosti.

Model bo potoval po različnih mestih po Sloveniji V okviru akcije, ki jo financira farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline, so na Prešernovem trgu postavili velik model pljuč, zdravniki pa bodo za vsa vprašanja in pojasnila prisotni jutri in v soboto med 9. in 12. uro. Model bo potem vse do decembra potoval po različnih mestih po Sloveniji, v maju in juniju pa bo na ogled v Kopru, Mariboru, Celju, Kranju, Slovenj Gradcu, Novi Gorici in Novem mestu. Akciji so se aktivno pridružili tudi študentje medicine, ki bodo do konca leta izvedli raziskavo o prepoznavnosti pljučnih bolezni.

Ne spreglejte