Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
14.14

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

Natisni članek

cepljenje Slovenija testiranje koronavirus COVID-19

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 14.14

6 mesecev, 3 tedne

Vedno več pozitivnih na koronavirus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02
Pozitivni covid test. Testiranje otrok. | V cepilne centre bodo cepivo prvič dostavili ta četrtek, so za STA napovedali na inštitutu. V Slovenijo je namreč že prispelo 58.560 odmerkov posodobljenega cepiva proti covid-19, na zalogi pa je še približno 1.040.000 odmerkov preostalega cepiva proti covid-19. | Foto Bojan Puhek

V cepilne centre bodo cepivo prvič dostavili ta četrtek, so za STA napovedali na inštitutu. V Slovenijo je namreč že prispelo 58.560 odmerkov posodobljenega cepiva proti covid-19, na zalogi pa je še približno 1.040.000 odmerkov preostalega cepiva proti covid-19.

Foto: Bojan Puhek

Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden zdravstvene domove na podlagi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z dopisom pozvalo, naj ponovno vzpostavijo cepilne centre za cepljenje proti bolezni covid-19. Cepivo, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5, bodo v cepilne centre prvič dostavili v četrtek.

Ob tem je ministrstvo za zdravje z dopisom zdravstvene domove pozvalo tudi, naj zberejo potrebno število odmerkov za cepljenje oskrbovancev v domovih za starejše občane in socialnovarstvenih zavodih ter začnejo zbiranje naročil za cepljenje zgoraj omenjenih skupin na svojem območju.

Zdravstvene domove prosijo, naj se najprej lotijo organizacije cepljenja v omenjenih ustanovah, saj je treba tamkajšnje oskrbovance zaščititi čim prej, so poudarili.

Cepljenje, cepivo
Novice Nova cepiva za covid-19. To priporoča NIJZ.

Posodobljeno cepivo priporočljivo za rizične skupine 

V priporočilih, ki so jih ob tem pripravili na NIJZ, piše, da je cepljenje s posodobljenim cepivom proti covid-19 priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialnovarstvenih zavodov, vse starejše od 65 let ter posebej ranljive kronične bolnike.

To so med drugim bolniki s presajenimi organi, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi boleznimi pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom ter odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo pete stopnje. Priporočila so v celoti na voljo na povezavi sta.si/qCqkLw.

Covid-19, koronavirus
Novice Ko smo ga že skoraj pozabili: v štabu primeri koronavirusne bolezni

Cepijo se lahko tudi preostali, ki se želijo. Cepljenje proti covid-19 in proti gripi, tudi proti drugim boleznim, se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, so pojasnili na NIJZ.

Porast akutnih okužb dihal in pozitivnih na koronavirus 

Na ministrstvu za zdravje v dopisu sicer ugotavljajo tudi, da se je število obiskov v ambulantah primarnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal v vseh starostnih skupinah, najbolj pa pri predšolskih in šolskih otrocih ter mladostnikih močno povečalo. Prav tako se je v zadnjem času močno povečal delež vzorcev, pozitivnih na koronavirus.

Covid. Covid-19. Korona. korinavirus. Bolnišnica
Novice Severna Koreja storila velik korak po pandemiji covid-19
Covid. Covid-19. Korona. korinavirus. Bolnišnica
Novice Zaradi koronavirusa prepovedali obiske v dveh bolnišnicah
Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19
Novice WHO: Število primerov covid-19 po svetu naraslo za 80 odstotkov
Ne spreglejte