Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
20.29

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

pravoslavje novo leto

Sobota, 13. 1. 2024, 20.29

3 mesece, 2 tedna

Večina pravoslavcev vstopa v novo leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Srbska pravoslavna cerkev v Ljubljani | Večina pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim zaostaja za 13 dni. | Foto STA

Večina pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Foto: STA

Večina pravoslavnih vernikov, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bo ob polnoči vstopila v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v ta namen ne bo, bodo pa tudi v Sloveniji nekateri klubi in gostinci pripravili novoletne zabave.

Zabavo med drugim pripravljajo v gostišču Portal v Ljubljani. Kot so povedali, je zanimanje za novoletno večerjo z živo glasbo veliko, saj so zbrali okoli 400 rezervacij in so skoraj polni. Lani je novoletni meni stal 60 evrov, letos bo nekoliko dražji, 80 evrov, saj bosta goste zabavala znani pevec in pevka iz Srbije.

Po polnoči na mizo pridejo sarme

Meniji na pravoslavno novo leto sicer običajno vsebujejo tradicionalne srbske jedi, kot so čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru ter tudi telečji medaljoni in piščanec. Poleg postrežejo šobsko solato in pečen krompir s kajmakom. Po polnoči seveda na mizo tradicionalno pridejo sarme.

V Srbiji bodo osrednje prireditve na pravoslavno novo leto, ki ga imenujejo tudi srbsko novo leto ali julijansko novo leto, potekale na Trgu republike v Beogradu, kjer bosta zbrane zvečer zabavali folk zvezdi Saša Matić in Tea Tairović. Mnogi se bodo odpravili na zabavo v restavracije ali na splave. Po podatkih srbske spletne strani Nova godina se letos cene v restavracijah z večerjo in živo glasbo gibljejo med 50 in 120 evri na osebo ter so nekoliko višje kot lani.

Večina pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Poleg Srbske pravoslavne cerkve bodo tako opolnoči v novo leto vstopili verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so sprejele novi pravoslavni koledar ali milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

V Ukrajini pravoslavni verniki tradicionalno sledijo julijanskem koledarju in novo leto praznujejo 14. januarja, v skladu z odločitvijo Pravoslavne cerkve Ukrajine pa ga lahko od lani praznujejo 1. januarja.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45 tisoč ljudi.

Raketa
Novice Saj ni res, pa je: mladenič iz ust izstrelil raketo #video
Ognjemet Sydney
Novice Tudi Kitajci proslavili 2024, čeprav ... #video
Primož Roglič
Sportal Roglič: Novo leto, novi jaz
Ne spreglejte